02.05.2024



Geçmişten bugüne toprakla, çiftçilik ile uğraşmayı seven ve bunu da oldukça iyi yapan bir milletiz. Soğan nasıl yetiştirilir sorusundan tarla sürümünün nasıl olması gerektiğine, kullanılan gübre çeşitlerinden iklim özelliklerinin fidanlar üzerindeki etkisine kadar bu işi çözen çiftçilerimiz var. Bu işe henüz yeni başlayacak olanlar için ise bir kaynak görevi görecek olan bu yazıyı okuyup soğan nasıl yetiştirilir? Hangi ortamlarda yetiştirilir hep beraber öğrenelim.



Soğan Tohumunun Ekimi Ve Çimlendirilmesi

Soğan tohumunun ekilmesi için tavsiye dilen zaman dilimleri genellikle İlkbahar, Sonbahar ve Yaz aylarıdır. Soğan nasıl yetiştirilir sorusunun cevabından önce tohumunun hangi yapıda olması gerektiği, iklim koşullarının nasıl olması gerektiği öğrenilmelidir. Soğan tohumunun kaliteli olması ve doğru bir şekilde ekiminin yapılması hasadın verimliliğini yükselteceği gibi ürünün niteliğini de arttıracaktır. Soğan tohumunun ekimi esnasında derinliğin 0,5-1cm, sıralar üzeri 5-8cm olmasına dikkat edilmelidir.


Soğan Ekimi İçin En Verimli İklim

Soğan nasıl yetiştirilir öğrenirken iklim koşulları daima göz önünde bulundurulmalıdır. Her sebze ve meyvenin verimliliğini arttıran iklim koşulları vardır. Soğan nasıl yetiştirilir öğrenirken de bu soğan ekimi için uygun iklim koşullarını öğrenmekte fayda var.

Soğan gündüzleri sıcak ve kurak, geceleri ise serin olan karasal iklimi sever. Yağışlı bir ilkbahar mevsimi yine soğanın verimini arttıran mevsimsel özelliklerden bir tanesidir. Soğan, yetişmeye ve tutunmaya başladığı dönemde sıcak havaya karşı dayanıklıdır lakin yaprak ve kök tarafının gelişimi esnasında serin bir iklim ister. Bu sebepledir ki soğan serin iklime sahip bölgelerde her zaman daha verimli ve nitelikli yetişir. Yaprak ve kök gelişiminin başladığı dönemde soğanın ihtiyaç duyduğu sıcaklık 12 ila 13 derece arasındadır.

Bu evreyi atlatarak baş bağlama dönemine geldiğinde ise artık sıcak bir hava ister soğan. İhtiyaç duyduğu sıcaklık değerleri ortalama olarak 18-20 derece arasındadır. Soğan başları olgunlaşmaya başladığında ise bu sıcaklık değeri 23-27 derece arasına kadar çıkar. Bu dönemde soğanın verimliliğini arttıran bir diğer unsur ise ışık alma süresi yani günün uzunluğudur. Soğan nasıl yetiştirilir öğrenmek kolay olmamakla birlikte birçok hususa dikkat edilmelidir. İklim gereklilikleri böyledir. Gelim şimdi hep birlikte uygun toprak ve gübreleme nasıl olur onu öğrenelim.



Soğan Yetiştiriciliğinde Uygun Gübreleme Ve Toprak

Soğan nasıl yetiştirilir öğrenirken dikkat edeceğimiz bir diğer nokta gübreleme ve toprağın niteliğidir. Soğan, bünyesinde bolca besin bulunduran hafif bünyeli toprakların bitkisidir. Humus bakımından zengin topraklar soğan ekiminin verimliliğini arttıracaktır. Burada önemli olan bir diğer nokta ise soğanın toprak asitliğinin Ph6 ila ph6,5 arası olmasıdır.

Soğan ekiminin verimliliğini arttıran veya düşüren faktörlerden bir tanesi de aynı tarlada üst üste ekimin yapılmasıdır. Soğan yetiştiriciliğinde aynı tarlada üst üste ekim yapmanız verimi düşürecektir. Ekimi yapacak olduğunu tarla Sonbahar mevsiminde bir veya iki defa sürülmeli ve sürüldüğü şekilde tezekli olarak havalandırmaya bırakılmalıdır.

Soğan ekiminin yapılacağı tarlaya aynı yıl içinde çiftlik gübresi verilmesi genellikle tavsiye edilmezken toprak analizi yapılarak tarlanın 8-10 cm derinine fosfor ve potasyum vermekte fayda olduğu bilinmektedir. Toprak ve gübre konusunda da yeterli bilgiye sahip olduğunuza göre şimdi soğan nasıl yetiştirilir sorusuna geçebiliriz.



Soğan Nasıl Yetiştirilir

Aslında yukarıdaki evreleri öğrendiğiniz takdirde soğan nasıl yetiştirilir sorusunun yarısını öğrenmiş bulunuyorsanız. Ekim öncesi hazırlık soğan yetiştiriciliğinin neredeyse yarısını oluşturmaktadır. Soğan nasıl yetiştirilir öğrenmek isteyenler bilmesi gereken bir diğer konu ise soğan yetiştiriciliğinin iki farklı sınıfının olmasıdır. Birincisi doğrudan tohum ile üretim yapmak bu türe aynı zamanda arpacık ile üretimde denir. Diğeri ise fide ile yani tepsi soğanı şeklinde üretim yapmaktır.



Arpacık İle Soğan Yetiştiriciliği

Soğan nasıl yetiştirilir sorusunun cevabını verirken altı çizilmesi gereken en önemli gereksinimlerden birisi toprak seçimidir. Her iki yetiştiricilik türünde de toprak seçimi önemli bir yer tutmaktadır. Arpacık üretim şekli için genellikle 120 cm genişliğinde tahtalar hazır hale getirilir ve tahtalar arası mesafe 40 cm olmalıdır.

Hava koşulları dikkate alınarak ekimler Şubat veya Mart aylarında yapılmalı ve tohumlar özenle serpilmeli veya çizi çekilerek özenle toprakla buluşturulmalıdır. Dekar başına gereken tohum miktarı ortalama 2-3 kg kadardır. Tohumların ekiminin ardından 10-15 gün sonra çimenlenmenin başladığı görülür. Çimenlenme evresi başladıktan sonra sürekli olarak tarlanın bakımını yapmanız tarlada çıkan yabancı otları temizlemeniz gerekmektedir. Tarlanın verimliliğini de bu şekilde korumuş olacaksınız.

Tohum ekiminin üzerinden 5-6 ay geçtikten sonra arpacıklar söküme gelir. Soğan yapraklarının sararmış olması hasat zamanının geldiğinin işaretçisidir. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer şey hasadın kuru havada yapılmasıdır. Arpacıklar toplanıldıktan sonra 2-3 kurutulmak için bırakılmalı ve sonrasında uygun bir depolama yöntemi ile muhafaza edilmelidir. 1 dekar alandan ortalama alacağınız hasat miktarı 1-1,5 ton arasındadır. Soğan nasıl yetiştirilir sorusunun bir diğer şeklide fide ile üretimdir. Onu da aşağıdan okuyabilirsiniz.



Fide İle Soğan Yetiştiriciliği

Soğan nasıl yetiştirilir sorusuna verilebilecek bir diğer üretim şeklide fide ile üretim yapmaktır. Özellikle tohumun değerli olduğu durumlarda kullanılan bu yöntem direk tohum ekimi yapılan yönteme kıyasla kısmen daha masraflı olacaktır. Ekim için hazırlanan alana metre kareye 25 gram düşecek şekilde tohumlar serpilir. Tohumlama çalışmasından sonra sürekli olarak alanda çıkabilecek yabancı otlara karşı önlem alınmalı, çıkanlar temizlenmelidir. Düzenli olarak sulanmasına dikkat edilmelidir. Soğan sineği mahsulünüze sorun çıkartabilecek bir böcek çeşidi olmakla birlikte ziraatçılar yardımı ile bu sinek çeşidi ile mücadele etmek mümkündür. Sonrasında fideleriniz 0,5-0,7 cm gövde kalınlığına ulaştığında dikime hazır hale gelmiş demektir. Düzenli aralıklar ve sıra mesafeleri belirlendikten sonra dikimi yapılabilir.

Bu yazımızda soğan nasıl yetiştirilir? Soğan için uygun iklim ve hava koşulları nelerdir? Tarla nasıl olmalıdır ve gübreleme nasıl olmalıdır? Sorularının cevaplarını verdik. Tüm bu yapmanız gerekenlerin yanında unutmayın emek olmadan ekmek olmaz. Her şeyden önce bu işe girişecekseniz emek vermeniz gerektiğini unutmayın. 


; )

Yorum Yap

Ad Soyad
Mesaj

Yorumlar