27.04.2024



Fındık Fidanı Yetiştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Fındık ağacı yetiştirirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta budamadır. Fındık ağacının budaması sonbahar zamanında yaprakları dökülünce yapılmalıdır. Yapraklar döküldüğü zaman yapılan budama ağacın verimliliğini arttıracaktır. Kurumuş olan dallar kesilmez ise ağacın büyümesine engel olacaktır. Başka bir husus ise gübrelemedir. Fındık ağacını her yıl gübreler iseniz yaşlanması ve böylelikle kuruması gecikecektir. Dikkat edilmesi gereken şey ise ağacın bölgesiyle uyumlu gübre kullanmaktır. Yanlış bir gübreleme sonucunda ağaç zarar görebilir.

 Daha sık uygulanması gereken işlem ise ağacın etrafındaki yabani otların temizlenmesidir. Yabani otları temizlemek ağacın nefes almasını ve güneşten yararlanabilmesini sağlayacaktır. Bunun yanı sıra ağacın kökünü havalandırmak önemlidir. Fındık ağacının toprağını ara ara eşelemek kökün hava almasını sağlayacaktır. Son olarak fındık ağacına dadanan fındık kurtları ve dalkıranların ağaca zarar vermesini engellemek için her yıl ağacı ilaçlatmak gerekmektedir.

 


 Fındık Fidanı Nasıl Yetişir?

 Fındığın sağlığa birçok yararı bulunmaktadır. İnsan vücuduna gerekli olan birçok vitamin vardır. Fındık ihtiyacımız olan bu vitaminlerin çoğunu karşılar. Akciğer hastalıkları yaşayan ve kalp hastalıkları yaşayan kişilerin sık tüketmesi gereken bir besindir. Fındık bunların yanı sıra dişleri ve kemikleri de besler ve güçlendirir. Bu faydalarından dolayı fındık bolca ve doğru şekilde yetiştirilmesi gereken bir ağaçtır. Nemli ve ılıman bölgelerde yetişen fındık ağacı şu şekilde yetiştirilir.

 Fındık fidanını dikmeden önce toprağı uygun şartlara hazırlamak gerekmektedir. Fındık kökleri derine doğru değil yanlara doğru uzadığı için düz bir arazinin hazırlanması uygun olacaktır. Topraktaki derinliğin yaklaşık olarak 80 cm kadar olması gerekir. Fındık fidanı çoğu toprak türünde yetişebilir bu konuda seçici değildir. Fakat en uygun toprak türü humuslu topraklar olacaktır.

 Fidanların dikimini eylül ayından itibaren ilkbahar gelene kadar yapılabilir. Fındık dikimi için en uygun aylar kasım ve aralıktır. Fakat aşırı soğuk bölgelerde verimli olmayabilir. Aşırı soğuk bölgelerde dikim yapıldığı zaman fındık ağacının köklerinde sorunlar oluşabilir.

 Fındık fidanı dikerken verim açısından dikim aralığı çok önemlidir. Fidanların arasındaki mesafe 4 metreye yakın olmalıdır. Bu mesafe sayesinde her bir fidanın bakımı daha sağlıklı olacaktır. Fidanın verimini arttırmak ve sağlamlaştırmak için uygun budamanın yapılması çok önemlidir. Yaşlanıp, kuruyan dallar budama makasları veya budama testereleri ile temizlenmelidir. Bu işlem yan dalların tazelenmesini sağlayacaktır. İklimi sert bölgeler mart ayının başlarında, diğer bölgelerde ise kasım ve aralık aylarında yapılması sağlıklı olacaktır.

 Fındık ağacının verimli ve ürünün kaliteli olması için toprağın besin analizi yapılır. Bu analize göre uygun gübreleme sağlanır. Fidana verilen gübre verim açısından oldukça önemlidir. Fındık fidanının hasat zamanı geldiği zaman ilk önce arazi temizlenmelidir. Fındık fidanın çeşitlerinin hasat zamanı farklılık gösterir. Bu yüzden dikimini yaptığınız fidana göre hasat zamanınız farklılık gösterecektir. Fındık ağacının hasatı silkeleme yöntemi ile yapılır. Yere düşen fındıkların toplanması sayesinde fındık ağacının dalları zarar görmez. Hasat zamanının geldiği fındığın dış kabuğunun büyük bir kısmının kahveleşmeye başladığında anlaşılır. Hasatın tam zamanında yapılması önemlidir çünkü erken toplanan fındıklar buruşuk olur ve kalitesi düşer.

 


Fındık Ağacı Ne Kadar Fındık Verir?

Fındık ağaçlarının ülkemiz açısından önemi çok büyüktür. Hem sağlığımız açısından önemli bir ürün hem de ekonomik değeri yüksek bir üründür. Ekonomik açıdan önemli olması fındık üreticiliğinin yaygın olmasını açıklar. Ülkemiz fındık açısından diğer ülkelere oranla %70\\\'in üzerinde bir üretime sahiptir. Her fındık ağacı verim açısından farklılık gösterir. Ağacı yetiştirme şekline, bakımına ve fidan türüne göre kaç kilo fındık vereceği değişiklik gösterebilir. Ama incelemelere göre genel olarak bir dönüm arazinin hasatından 80-85 kg kadar fındık verimi alınmaktadır. Fakat gerçekten tam tamına doğru bir bakım yapılan arazide bu miktar 200 kg kadar artabilir.

 


Fındık Ağacı Nasıl Özelliklere Sahiptir?

Fındık fidanları ılıman ve nemli iklim şartlarından hoşlanırlar. Fındık ağacının yetişmesi için yaklaşık olarak 14 derece sıcaklıklara ihtiyacı vardır. Bölgede yağışların 700 mm üzerinde olması gerekmektedir. Yaz aylarında nem oranının %60 ve üzeri olması gerekir. Bundan dolayı fındık ağacının yetişmesi için en uygun iklim Karadeniz bölgesinde bulunur.

 Fındık ağaçları saçaklı ağaçlardır ve arazide erozyona karşı önemli bir ağaç türüdür.




 Fındık Dalları Nasıl Kesilmelidir?

Fındık ağaçlarının yetiştirilmesinde önemli olan bir başka nokta ise dallarının kesilmesidir. Doğru bir şekilde dalları kesilen fındık ağacı daha kısa bir sürede meyve verir. Ağacın ilerdeki zamanları içinde veriminin artmasını sağlayacak bir durumdur. Ağaç dallarının kesilmesi için testere yada budama makası kullanılabilir. Dallar kesilirken ağacı yaralamamaya dikkat edilmelidir. Dalları kesme işlemi kasım ve aralık aylarında yapılması gereken bir işlemdir. Soğuk iklimlerin hakim olduğu bölgelerde ise bu işlem şubat ve mart aylarında yapılmalıdır. Dikilmiş olunan fındık ağacına iki yıl boyunca kesilme işlemi uygulanmaz. Daha sonraki yıllarda ise 80, 60, 40 cm şeklinde kesimler uygulanır. 

; )

Yorum Yap

Ad Soyad
Mesaj

Yorumlar