26.04.2024



Patlıcangiller familyasının bir üyesi olan biber, özellikle Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden bir tanesidir. Biber nasıl yetiştirilir öğrenmeniz size hem ticaret yönüyle bir gelir sağlayabilirken aynı zamanda mutfağınızda da birden çok malzemeye dönüşebilir. Örneğin; kırmızı toz biber, salça veya pul biber gibi baharatlar. Bünyesinde bol miktarda C vitamini bulunduran yeşilbiber aynı zamanda zaman da sağlık sorunları içinde doğal bir tedavi olarak kullanılmaktadır. Sindirim sistemi bozukluklarına iyi geldiği bilinmektedir. İşte bu mucizevi faydalara ve gelire sahip olan biber nasıl yetiştirilir? Biber çeşitleri nelerdir? Biber yetiştiriciliğinde gereken toprak ve iklim özellikleri nelerdir? Sorularının cevapları.



Biber Çeşitleri Nelerdir?

Ülkemizde bölgelere göre yetiştiriciliği değişen birçok biber çeşidi vardır. İşte ülkemizde en çoktan yetiştirilen biber çeşitleri;

Sivri Biber: Akdeniz bölgesinde, özellikle Antalya’nın batısında sıkça yetiştirilen sivri biber, uzun, narin ve orta koyulukta bir yeşil renge sahip biber çeşididir. Kendi içinde tohumuna göre acı veya tatlı sivri biberler bulunmaktadır. Antalya’nın tarım ile ünlenen kentlerinde ekimi oldukça yaygındır.

Dolmalık Biber: Sarı ve yeşilin farklı tonlarında olan dolmalık biber yuvarlak ve iri bir yapıya sahiptir. Olgunlaşma dönemine göre iriliği ve rengi farklılık göstermektedir.

Çarliston Biber: Acı veya tatlı iki farklı lezzet dalında da cinsine göre ürün verebilen çarliston biber iri ve orta yeşillikte bir tona sahiptir. Yine Türkiye’de en çok üretilen biber çeşitlerinden bir tanesidir.

Kapya Biber: Antalya’nın Kumluca, Finike ve Demre ilçelerinde yoğun olarak üretimi yapılan kapya’da ülkemizde en çok yetiştirilen biber çeşitlerinden bir tanesidir. Toplam sera üretimi içerisindeki payı %15’e yakın olan kapya biber sebze ihracatında önemli bir yere sahipken aynı zamanda salça, toz biber, pul biber gibi mutfak malzemelerinin de ham maddesini oluşturmaktadır.

Şili Biber: Birçok biber çeşidi gibi şili biber çeşidinin de ana vatanının Güney Amerika olduğu düşünülmektedir. Şili biber diğer biberlere nazaran oldukça acıdır. Kırmızı toz biber yapımında, pul biber yapımında kullanılmaktadır. İhracatta ise diğer biberler kadar aranan bir çeşit değildir.



Biber Yetiştiriciliğinde Gereken Toprak Özellikleri Nelerdir?

Biber yetiştiriciliğinde toprağın önemi oldukça fazladır. Biber nasıl yetiştirilir öğrenirken dikkate alınması gereken en önemli hususlardan bir tanesi toprağın özelliği ve nasıl işlenmesi gerektiğidir. İyi bir gelişme ve olgunlaşma, yüksek bir verim elde etmek için derin ve geçirgen bir yapıya sahip olan toprak gerekmektedir. Toprağın su tutabilmesi ve organik maddelerce zengin olması gerekmektedir. Kırmızı toprak biberin en güzel ve verimli yetiştiği toprak türlerinden bir tanesidir. Biberlerin en iyi neticeyi verdiği toprak değerleri ise Ph 6.0-6.5 aralığında olanlarıdır.

Diğer tüm sebze yetiştiriciliğinde olduğu gibi biber nasıl yetiştirilir öğrenirken toprağı her şeyden önce kontrol etmenizde fayda var. Ekimden sonrası için, biber ağaçlarının hastalık veya virüse bulaşmaması için toprak doğru zamanda havalandırılmalı, gübrelenmeli ve işlenmelidir.



Biber Yetiştiriciliğinde Gereken İklim Özellikleri Nelerdir?

Aslında bu sorunun en basit cevabı Akdeniz İklimidir. Akdeniz ikliminin tüm özelliklerini araştırmanız biberin nasıl yetiştirildiği konusunda size fayda sağlayacaktır çünkü biberin en iyi yetiştiği iklim Akdeniz İklimidir. Biber soğuklara karşı oldukça hassas bir sebze türüdür. Ilık ve sıcak mevsimi sever. Biber yetiştiriciliği esnasında iklim ve hava koşullarının getirdiği bir sorun olan don olayına dikkat edilmelidir. Biberin büyüme evresinde -2, -3 ve daha altı bir soğuğa maruz kalması tamamen ölmesine yol açacaktır.

Bu sebeple kapalı sera ile üretim yapılan bölgelerde özellikle Akdeniz Bölgesi’nde Aralık, Ocak ve Şubat ayları sıklıkla don olayı görülür ve çiftçiler seralarına kurdukları sobalar ile ürünlerini korurlar. Sera sıcaklığının korunması da biber nasıl yetiştirilir öğrenirken bilinmesi gereken konulardan. Sera sıcaklığını don zamanında oldukça etkileyen faktörler ise, dönüm başına kurulu olan soba sayısı, serayı örten naylonun kat sayısı ve seranın konumdur. Biber yetiştiriciliğinde önerilen sıcaklık değerleri 15 derece ile 32 derece arasıdır. 15 derecenin altındaki bir sıcaklık ile 32 derecenin üstündeki bir sıcaklığın biberin verimine doğrudan olumsuz etki ettiği gözlemlenmiştir.

Sera ile değil bahçede veya saksıda biber yetiştirmek istiyorsanız ilkbaharı beklemeniz size yarar sağlayacaktır. Don olayının tamamen ortadan kalkmış olması verimi arttıracaktır.



Biber Nasıl Yetiştirilir?

Biber nasıl yetiştirilir öğrenmek için gerekli olan temel bilgileri okuduğunuza göre şimdi tohum ve ekim zamanına gelelim. Öncelikle bilmeniz gereken maddelerden bir tanesi biber tohumunun diğer tohumlara göre daha geç geliştiğidir. Nitelikli ve verimli bir döküm için sizde en az fidan kadar sabırlı olmalısınız. Tohum evresi biber yetiştiriciliğinin ilk evresidir. Tohumlar sıcak yastıklara ekilir ve çimlenmesi beklenir. Sabırla biberlerin çimlenmesini ve ardından fidelerin 4-5 yapraklı hale gelinmesi beklendikten sonra dikim aşamasına geçilir.

Biber dikiminde genellikle sıra araları 80-90 cm arası sıra üzerinde 30-50 cm arası bir ölçüde oluşmaktadır. Fideler kökleri çok yıpratılmadan gövdede bulunan ilk yaprağa kadar toprağa gömülür. Saçağın yani kökün üzerini kapattığınız toprak ne kök hava alamayacak kadar sıkı ne de çok cılız olmalıdır. Dikimin hemen ardından can suyu salınması gerekir.

Biber nasıl yetiştirilir öğrenmeyi istiyorsanız bu kadarıyla da kısıtlı kalmıyor tabi. Dikimden sonra sezonun başlaması ile ağacın durumuna göre gübre, ilaç ve su verimi başlamaktadır. Fidanların gelişimi için ilk iki hafta verilecek su önemli bir yer tutarken üçüncü ve dördüncü hafta ile birlikte fidanın durumuna göre su ile karışık gübre verilmeye başlanır. Aynı zamanda bibere gelebilecek haşerelere özellikle dikimin hemen ardından oluşabilecek olan kurtlanmalara karşı zirai tedbir alınmalıdır. Ziraatçılar bu konuda biberin dönemine göre farklı zirai ilaçlar önermektedirler.




Bölge, cins ve toprak özelliklerini göre farklılıkları olmasına karşın biber hasadı ortalama olarak dikimden 3-4 ay sonra yapılmaya başlanır. İlk hasatlar 5-6 günlük arayla yapılırken biberin erişme zamanına göre bu süre kısalma veya azalma gösterebilir. İlk hasadın ardından gelen ikinci ve üçüncü hasatlarda ürünün verimliliğinde ve kalitesinde artış gözlemlenebilir. Biber nasıl yetiştirilir öğrenirken aynı zamanda biberin ekonomisini ve piyasasını da takip etmek gerekir.

İhracat ekonomisi olarak biber önemli bir yere sahiptir. Politikaya, iklime veya başka dış koşullara göre fiyatlarda farklılık gösterebilen biber özellikle 2019 yılının başlarında tarihindeki en yüksek fiyat seviyelerine çıkmış, üreticinin yüzünü güldürmeyi başarmıştır. Biberin nasıl yetiştirildiğini para kazanmak, üretip satışını gerçekleştirmek için yapıyorsanız bölgenizde bulunan hallerin piyasasını da takip etmeniz sizin için pozitif dönüş sağlayacaktır. Hal piyasasındaki günlük değişmeleri güncel olarak sitemizden takip edebilirsiniz.

Biber nasıl yetiştirilir? Ülkemizde sıkça üretilen biber çeşitleri nelerdir? Biber yetiştiriciliğinde gereken toprak ve iklim özellikleri nelerdir? Sorularının cevaplarını öğrendiğinize göre sizde artık kendi sebzenizi üretmeye başlayabilirsiniz.

 

; )

Yorum Yap

Ad Soyad
Mesaj

Yorumlar