28.03.2024



 

Mango, ülkemizde adını sıkça duyduğumuz fakat birçok insanın tüketmekten kaçındığı bir meyvedir. Ülkemizin geçmişinde mango meyvesine \\'zengin meyvesi\\' denilirdi. Gerçekten de meyveyi sadece ekonomik durumu hayli yüksek olan kişiler tüketirdi. Bunun yanı sıra gerek yeniliş tarzı gerekse fiyatı gerekçesi ile yeniliğe kapalı insanlar meyveyi tüketmeyi tercih etmezler. Ancak mango meyvesinin faydalarını bilseler neleri kaçırdıklarına üzüleceklerine eminiz. Bu yazıda mango meyvesi hakkında merak edilen her şeyi sıraladık.


Mango Meyvesi Nedir?

Mango, ananas, avokado, hindistan cevizi, kumkuat ve kivi gibi tropikal meyveler arasında yer alır. Her ne kadar Türkiye\\\'nin çeşitli kısımlarında tropikal meyve tüketimi yaygın değilse de bir yiyen bir daha mangodan vazgeçememektedir. Sakız ağacıgiller familyasına ait olan mangonun anavatanı Hindistan’dır. Mango ağaçta yetişir. İklimsel açıdan ise tropikal ve ılıman yerleri sever. Mango meyvesinin tadı tanımlanırken; avokado, erik ya da kavuna benzetilir. Yaprakları turuncu ya da pembeye dönük olan bu meyve olgunlaştıkça yeşile döner. Ayrıca meyvenin tadı da olgunlaştıkça güzelleşir.



Mango Nerelerde Yetişir?

Mangonun yaklaşık 4000 yıllık bir geçmişe sahip olduğu düşünülür. Bir inanışa göre Buda, mango ağacının altında meditasyon yaparak olumsuz düşüncelerinden arınmıştır. 

Mango’nun anavatanının Hindistan olduğunu söylemiştik. Bin yılı aşkın süredir Güney Asya’da yetişen mango, M. Ö 4. Ve 5.yıllarda Doğu Asya’da yetiştirilmeye başlanmıştır. Mango, Hindistan’dan sonra en çok Çin’de yetiştirilir. Yüksek ısıya ve kuraklığa karşı dayanıklı özellik gösteren bu meyve, sürekli olarak 30 dereceden fazla ısıya maruz kalırsa erkenden olgunlaşır. Meyvenin erken oluşmasının en büyük zararı ise tadının bozulmasıdır. Türkiye’de mango Akdeniz bölgesinde yetiştirilebilir. Özellikle Mersin, Antalya ve Alanya’nın soğuktan korunan kesimlerinde yetiştirilmeye uygundur. Ayrıca mango yetiştiren çiftçiler çeşitli projelerle desteklenmektedir. 

Mangonun birçok türü vardır. Bunlardan bir tanesi de at mangosudur. Ancak Türkiye\\\'de tüketilen meyvenin ismi Hint Mangosu olarak bilinir. Hint mangosu, Türkiye\\\'ye ilk geldiği zamanlar hayli yüksek fiyattan satışa sunulurdu. Ancak günümüzde geçmişe göre daha düşük fiyatlarla satıldığı ve birçok bütçenin rahatlıkla satın alabildiği görülür.


Mango\\\'nun Faydaları Nelerdir?

  • Mango meyvesi, antioksidan bileşiklerine sahiptir. Bu sayede birçok kansere karşı koruyucu özellik gösterir. Özellikle; kolon, prostat ve göğüs kanserine karşı koruma sağladığı araştırmalarla bulunmuştur.
  • Mango kolesterolü düşürmeye faydalıdır. Çünkü, yüksek lif, protein ve C vitamini içerir.
  • Cilde faydalıdır. Hem yaşlanma etkilerinin giderilmesinde hem de cilt sorunlarının (akne, sivilce) giderilmesine mango tüketilmesi tavsiye edilir.
  • Yoğun bir şekilde A vitamini içerir. Bu sayede görme konusunda faydalıdır.
  • A vitaminin yanı sıra E vitamini de içerir.
  • Erkeklerde iktidarsızlık problemi ile savaşır. Hormonları düzenleyici etkiye sahiptir.
  • Sindirimi düzenler.
  • Demir içerir. Özellikle hamilelerin tüketmesi önerilir.

Mango\\\'nun Zararları Nelerdir?

  • Mango meyvesi her ne kadar sağlığa faydalı olsa da aşırı tüketilmesi durumunda zararlı etkilere yol açabilir. Özellikle bazı bünyelerde alerjik bir reaksiyona sebebiyet verebilir.
  • Aşırı tüketilmesi kilo almaya sebep olur.
  • Burnun akmasına, vücutta ağrılar oluşmasına ve öksürmeye neden olur.
  • Bazı durumlarda ishale sebep olduğu gözlemlenmiştir.
  • Şeker oranı hayli yüksek olan mangoyu özellikle diyabet hastaları dikkatli bir şekilde tüketmelidir.
  • Genel olarak sağlığa faydalı olan mango tüketildiğinde vücutta beklenmeyen bir etki oluşursa derhal bırakılmalı ve doktora görünülmelidir

Mango Satın Alındıktan Sonra Nasıl Tüketilmelidir?

Mango satın alınırken olgunlaşmış olanları arasından seçim yapılmalıdır. Meyvenin tadının tam olarak lezzetli olması için olgun olması oldukça önemlidir. Satın alınan mango, iyice yıkanmalıdır. Mango 3 gün boyunca buzdolabında muhafaza edilebilir. Ancak bu durum olgunlaşmış olanlar için geçerlidir. Eğer aldığınız mango meyvesi henüz olgunlaşmadıysa oda sıcaklığında yaklaşık 3-4 gün boyunca bekletmeniz gerekir. Bu süre zarfında mango olgunlaşır ve tadı tam olarak yerine oturur.

Mangoyu keserken bir bıçak kullanılmalıdır. Bıçak yardımı ile meyvenin üzerindeki izler takip ederek kolayca kesilebilir. Mangoyu tüketirken çeşitli karışımlar yapabilirsiniz. Örneğin, meyve suyu sıkma makinesine kabuğunu soyduğunuz mangoyu atın. Mangonun iyice sıkılmasını bekledikten sonra tadını sevdiğiniz başka meyvelerden de ekleyin. Tüm meyveleri karıştırdıktan ve sularını sıktıktan sonra içine birkaç tane buz ekleyin. İşte size yazlık harika bir serinletici tarif. 


Mango Fiyatları Nelerdir?

Birçok insan mango fiyatlarını merak eder. Özellikle markette satın alırken kilo işi mi yoksa tane işi mi satıldığını merak eder. Çünkü özellikle kıyı kesimlerde yaşayan insanlar haklı olarak bu meyveyi satın almaya da tüketmeye de alışkın değildir. Mango meyvesi tane işi satılır. Elbette kilo olarak almakta özgürsünüz ancak fiyatları tane işi olarak verilir. Türkiye’de nadir yetiştirilen ve özenli bakım gerektiren mangonun fiyatları, diğer meyvelere göre düşünüldüğünde fazladır. Fakat besin değeri, yetiştirilme tarzı ve tadı göz önüne alındığında fiyatların makul seviyede olduğu görülür.  Mango fiyatları olgunlaşma seviyesine ve satılan markete göre değişiklik gösterir. Özellikle henüz olgunlaşmamış olanların fiyatları diğerlerine göre daha düşüktür. Bunun yanı sıra olgunlaşmış ve bir an önce tüketilmesi gereken meyveler de daha uygun fiyata sahiptir. 


Mango Meyvesi Nasıl Yenir?

Yaz aylarında istenilen tada ulaşan mango; meyve olarak tek başına tüketileceği gibi smothie denilen içeceklere katılarak da içilebilir. Özellikle yazlık tatil yerlerinde serinlemek amacı ile yapılan smothielere farklı bir lezzet katması, yerli ve yabancı turistlerin bu tada rağbet etmesini sağlar.  Mango kesilmeden önce su dolu bir kapta iyice temizlenir.  Mango meyvesi kesilirken boyuna kesim şekli tercih edilmelidir. Boyuna kesildikten sonra, muz soyar gibi kabuk çıkartılmalıdır. Ortadan ikiye kesilen meyvenin çekirdekleri bir kaşık yardımı ile çıkartıldıktan sonra, yarım kalan mango küp küp doğranır. Doğrayış şekli küçük baklava dilimlerine benzetilebilir.  Bir başka tüketilme şekli ise ezerek yapılandır. Genellikle sağlıklı beslenmeyi tercih eden kişiler mangoyu ezerek püre kıvamına getirir. Üzerine tercihe göre pudra şekeri dökerek farklı bir lezzet yakalar.


Mango Meyvesi Besin Değerleri Nelerdir?

Potasyum ve magnezyum açısından hayli yüksek besin değerine sahip olan mango meyvesi, bazen tatlılarda, bazen tek başına bazen de salatalarda kullanılır. Tüketilme tarzı ne olursa olsun verdiği lezzet damaklarda unutulmayan bir tat bırakır. Mangonun dış görünüşü şeftaliye benzetilir. İçi ise turuncu renkli bir kavunu andırır. Mango, vücudun alkali oranını düzenler.  Ayrıca sıcak çarpması denilen hastalığın engellenmesinde de faydalıdır. A, E ve C vitamini içeren mango meyvesi, bağışıklık sistemini de güçlendirir. Bu sayede birçok hastalıktan korunulmasına fayda sağlar. 


Mango Nerede Satılır?

Mango meyvesi genel olarak küçük işletmelerde satılmaz. Özellikle; İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güney Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesinin çeşitli yerlerinde bu meyveye neredeyse hiç rastlanmamaktadır. Mahalle manavları fazla tüketim olmadığı gerekçesi ile mango getirtmek istemez. Çünkü bu meyve pahalıdır. Genellikle küçük esnaf satışların az olacağından ve meyvenin ellerinde kalacağından korkarak satışa sunmaz. Mango satın almanız için büyük alışveriş merkezlerine ya da marketler zincirine uğramanız gerekir. Kırsal kesimlerde olanlar bu konuda biraz daha şanssızken, büyük şehirde yaşayan insanların bulması daha kolaydır. 

; )

Yorum Yap

Ad Soyad
Mesaj

Yorumlar