16.04.2024



ZARGANA FİYATLARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN.

Zargana balığı sargan olarak da biline, uzun vücutlu, iğne burunlu bir balık tipidir. 7 farklı çeşidi bulunan zargana balıkları gümüş ve mavi renklerdedir. Normal şartlar altında zargana balığı 15-20 yıl kadar yaşayabilirler. Zargana balığı ortalama boyları 60-70 cm’dir. Zargana balığı yapı olarak kılıç balığına benzer. Zargana balığı çok hızlı hareket eden, su üstündeki balıklarla beslenebilen bir balık türüdür. 

Zargana Balığının Özellikleri ve Faydaları

  • Zargana denince akla ilk gelen zargananın içerdiği yüksek fosfor miktarıdır. Fosfor minerali göz sağlığı, kemik sağlığı için oldukça gerekli olan önemli bir mineraldir. Diş sağlığını da korur. Kemikleri güçlendirir. Kemik erimesi gibi rahatsızlıklardan korunmak için veya rahatsızlığınızı varsa şifa niyetine zargana balığı tüketebilirsiniz.

  • Zargana balığı düzenli tüketimi böbrek faaliyetlerini düzenler.

  • Kalp ritmini düzenler. Vücudu kalp krizi, tansiyon, felç, diyabet gibi, hastalıklardan korur. Bağışıklığı güçlendirir.

  • Zargana balığı da omega3 yönünden oldukça zengindir. Unutkanlığı önler. Vücudu, ruhu dinç ve enerjik tutar. Kronik yorgunluk sorunlarını giderir.

  • Düzenli balık tüketimi cilt, saç, tırnak sağlığını korur, besler, güçlendirir.

  • Zargana balığı Marmara ve Karadeniz’de bolca bulunur. Ilıman denizlerde yaşayan yerli balıktır.

  • Zargana balığının en taze olduğu dönemler sonbahar aylarıdır. Sonbahar aylarında taze taze tüketilmelidir.

  • Düzenli balık tüketimi depresyonu azaltır. Mutluluk hormonu salgılanmasını arttırır.

  • Zargana balığının içerdiği fosfor nedeniyle kılçığı yeşil olabilir.

  • Zargana balığı 100 gramı 130 kalori içermektedir. Doğru pişirme yöntemiyle, sporcular ve diyette olanların menülerine girebilir, iyi bir protein kaynağıdır.

  • Kuzey Afrika’dan Malta’ya tüm dünyada sevilen enfes lezzette bir balıktır. Zargana balığının uzun gaga şeklindeki ağız yapısı sayesinde sofranız için değişik balık sunumları hazırlayabilirsiniz.

  • Zargana balığı yapısında B grubu vitaminlerini, çinko, demir, selenyum elementlerini bolca bulundurur. Antioksidan yapısı sayesinde vücudu tüm kanser tiplerine karşı muhafaza eder.

  • Hem lezzetli hem sağlıklı hem de vitamin, mineral deposu olan bu balığı mutlaka sofralarınıza katmanızı öneriyoruz.

Zargana Balığının Tazesi Nasıl Anlaşılır?

Diğer tüm balıklarda olduğu gibi zargana balığı da taze ve mevsiminde tüketilmelidir. Balıktan maksimum fayda bu şekilde alınır. Zargana balığının gözleri parlak, kuyruğu dik, sert ise taze bir balıktır. Aynı zamanda parmakla dokunulduğunda balıkta çukur oluşmuyorsa taze balık anlamına gelir.

Zargana Balığı Nasıl Pişirilir?

Zargana balığını pişirirken kılçığını almak gerekir. Kılçığı yeşil olduğundan balık pişine yeşil rengini alır ve bu da iştah açıcı bir görüntü değildir. Zargana balığını pişirmeden önce iyice temizlemeli ve bol suda yıkamalıdır. Zargana balığı kızartarak, ızgarada, fırında pişirilebilir. Ancak çok yağlı bir balık olmadığı için zargananın en lezzetli hali zargana tava halidir. Fırında veya ızgarada pişirildiğinde kuruyabilir.

Zargana Tava Nasıl Yapılır?

Zargana balığını kızartmak için balıkları iyice temizleyip fileto şeklinde keselim. Balıkları kuşbaşı doğrayarak da kızartabiliriz. Ardından balıkları mısır unu-tuz karışımına batıralım. Unun fazlasını silkeleyelim. Kızmış sıvıyağda veya tereyağında altın sarısı renk alıncaya kadar kızartalım. Kızardığı yağın içine birkaç diş sarımsak atabilirsiniz. Daha lezzetli bir zargana tava olacaktır. Pişen balıkları roka salatası, halka halka dilimlenmiş kırmızı soğan ve bol yeşillik ile servis edebilirsiniz.

; )

Yorum Yap

Ad Soyad
Mesaj

Yorumlar