Contents
Yer fıstığı baklagiller familyasına ait olup, sanayiden çerez yapımına dek çeşitli alanlarda kullanılan değerli bir bitki çeşididir. Yer fıstığının 32 çeşidi bulunmakla birlikte dünyada ve ülkemizde oldukça sevilen bir kuruyemiştir. Yer fıstığının bir kısmı tek yıllıkken bir kısmı ise çok yıllık bitkilerdir. Yağlı tohumlardan biri olan ve çok sevilen yer fıstığı aynı zamanda kalorili bir besindir. Kendisi küçük, faydaları ve lezzeti büyük olan yer fıstığının az bilinen özelliklerini ve faydalarını sizler için sıraladık.
Enerji Deposu Yer Fıstığı
- Yer fıstığı en çok çerez üretiminde kullanılmaktadır. Yer fıstığı tohumları kabuklarından ayrılıp, kavrularak daha lezzetli ve daha dayanıklı hale getirilir, kuruyemiş olarak tüketime sunulur.
- Yer fıstığı tohumunda yağ oranı oldukça yüksektir. Bunun yanı sıra yer fıstığı yağı, yapı olarak zeytinyağına en çok benzeyen yağ çeşididir. Yer fıstığı yağı, berrak renkte, tadı güzel olan ve yüksek ıslara karşı kızartmalarda dayanıklı bir yağ çeşididir.
- Yer fıstığı tüm dünyada sevilmekle birlikte ABD’de en çok yer fıstığı ezmesi şeklinde tüketilmektedir. Yer fıstığı ezmesi, ulaşılabilir, güzel tatlı bir besindir ve içine başka besinler konularak tüketilebilir. Yer fıstığı ezmesi aynı zamanda, mikrobiyolojik bozulmalara karşı dayanıklıdır.
- Yer fıstığı, yemeklerin içinde, atıştırmalık olarak veya yer fıstığı ezmesi şeklinde yaygın olarak tüketilmektedir.
- Yer fıstığı insan vücudu için gerekli olan 9 aminoasidi, suda çözünen vitaminlerin hepsini, magnezyum, kalsiyum, fosfor gibi birçok değerli minerali içerir. Bu nedenle her yaştan insanın yer fıstığı tüketmesinde fayda vardır.
- Yer fıstığı yüksek besin değerlerinden dolayı, sporcuların tüketmesi gereken bir besindir. Diyette olanlar da ölçülü olmak şartıyla diyet listelerine ekleyebilirler.
- Yer fıstığı tüketimi, enerji veriri, vücudu dinç tutar.
- 100 gram yer fıstığı 576 kaloridir. Bununla birlikte 29 gram protein, 48 gram yağ, 11 gram lif içermektedir.
Yer Fıstığı Tüketimi Cinsel Hayatı Canlandırıyor
- Yer fıstığı tüketimi, kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.
- Yer fıstığı tüketimi, kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterol seviyesi yükseltir.
- Yer fıstığı tüketimi stres ve depresyonu azaltmakla birlikte mutluluk hormonu olarak da bilinen seratonin hormonunu yükseltir.
- Hamileler de yer fıstığını ölçülü şekilde tüketmelidir. Hem düşük riski azalır hem de bebek gelişimine faydalıdır.
- Yer fıstığı tüketimi, döllenmeye yardımcı olur, cinsel hayat için faydalıdır.
- Yer fıtığı tüketimi, beyin sağlığını olumlu etkiler. Uzmanlar ve doktorlar özellikle ilerleyen yaşlarda yer fıstığı tüketimini önermektedir.
- Yer fıstığı tüketimi ile başta kolon kanseri olmak zere birçok kanser tipinin riski azaltılır.
- Yer fıstığı içerisindeki nitroamin maddesi sayesinde vücuttaki serbest radikallerin atılımını kolaylaştırır, kanın temizlenmesine yardımcıdır.
Yer Fıstığı Kalp Sağlığı İçin Faydalıdır
- Yer fıstığı, kalp sağlığı için faydalıdır, damar hastalıklarını önlemede etkilidir.
- Safra kesesi rahatsızlıkları için yer fıstığı tüketimi faydalıdır.
- Yer fıstığı tüketimi, sedef ve egzama gibi cilt rahatsızlıklarını önlemede etkilidir.
- Yer fıstığı bol miktarda E vitamini içermektedir. Bu vitamin sayesinde cilt nemlenir, daha gergin ve sağlıklı olur. Ciltte akne gibi sorunların oluşmasını engeller. E vitamini sayesinde tırnak ve saçlar da daha sağlıklı ve parlak bir görünüme kavuşur.
- Yer fıstığı yüksek kalorili bir besin olmakla birlikte kilo aldırmaz çünkü kalorisi enerjiye dönüşür.
- Yer fıstığı tüketimi, bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olur, vücudu viral hastalıklardan ve enfeksiyondan korur.
- Yer fıstığının kabukları da kaynatılarak tüketilebilir. Bu şekilde tüketildiğinde vücuttaki zararlı atıklar idrar yoluyla dışarı atılır. Aynı zamanda yaraların daha hızlı iyileşmesinde etkilidir.
- Yer fıstığının balla karıştırılarak tüketimi, kilo vermede etkilidir, obezite riskini de azaltır.
- Türkiye’de yer fıstığı Mersin, Adana, Osmaniye gibi şehirlerimizde yetiştirilmektedir.
- Yer fıstığı tüketimi, hafızayı güçlendirir, ileriki yaşlarda oluşabilecek olan Alzheimer gibi hastalıklardan korur.
Yer Fıstığı Tüketimi Sindirim Sistemi için Faydalıdır
- Yer fıstığı tüketimi kabızlıktan korur, bağırsak çalışmasını iyileştirir.
- Her yaştan insan ölçülü şekilde yer fıstığı tüketmelidir. Alerjisi olanlar dikkatli tüketmelidir.
- Yer fıstığı içerdiği yüksek protein oranı sayesinde vücudun gelişmesi ve büyümesinde etkilidir. Gelişme çağındaki çocuklar yer fıstığı tüketmelidir.
- Yer fıstığı yüksek oranda demir minerali içerir. Anemi hastalığından korur.
- Yer fıstığı tüketimi ile kemik gelişimi desteklenir. Eklem sancılarına iyi gelir.
- Yer fıstığının glisemik endeksi 14 ve glisemik endeks oranı ise 1’dir. Oldukça düşük olan bu oran sayesinde yer fıstığı diyabet hastalığını önlemde yardımcıdır.
Yer Fıstığının Ağrıyı Azaltma Özelliği Vardır
- Yer fıstığının ağrıyı azaltma etkisi de vardır.
- Yer fıstığının yenilen kısmı toprak altında kalan kısmıdır. Bu nedenle yer fıstığı üretiminde az miktarda kimyasal kullanılması daha sağlıklı yer fıstığı demektir.
- Dünyada en çok yer fıstığı üretimi, ABD, Hindistan, Çin, Arjantin ülkelerinde yapılmaktadır.
- Yer fıstığı, Uzak Doğu ve Aya ülkelerinde yemeklerde ve soslarda bolca kullanılır. Süt ve un yapımında ve bunun dışında kozmetik ürünlerin yapımında da yer fıstığı kullanılmaktadır.
- Yer fıstığı tüketimi ile nitrik oksit üretimi artar ve kalp ritmini düzenlemeye yardımcı olur. Bu sayede kalp krizi, inme ve ani ölüm gibi riskler en aza indirilir.
- Yer fıstığı ezmesini ara öğünlerde tüketebilirsiniz, yer fıstığını kek, pasta, kurabiyelerde kullanabilirsiniz.
- Yer fıstığı içerdiği değerli yağlar ve vitaminler sayesinde birçok organ sağlığı için çok faydalı bir besindir.
- Ülkemizde yerli üretilen yer fıstığının %25 kadarı sanayide kullanılmaktadır. Sabun yapımında belli oranda yer fıstığı kabuğu kullanılmaktadır.
Yer fıstığı hem lezzetli hem şifa dolu bir besin kaynağıdır. Yer fıstığı fiyatları ise hava koşullarına, iklime, rekolteye, verime, piyasa koşullarına, ekonomik şartlara bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Çiftçiler, yer fıstığı üretiminde dekar başına 500-600 kg verim elde etmektedirler. Yer fıstığı kilosu genellikle 12-18 lira arasında değişmektedir.