Serik, Antalya’nın 40 Km. doğusunda yer alan, şehre 22 Km. uzaklıkta olan güzel bir ilçedir. 1550 kilometrekare yüzölçümüne ve 122 bin nüfusa sahiptir. İlçe ekonomisini turizm ve tarım oluşturur. Serik ilçesine bağlı bir mahalle olan Belek dünyaca tanınan şirin bir tatil beldesidir. Su sporları ve golf sporunun çok gelişmiş olduğu Belek yemyeşil doğası ve masmavi denizi ile her yıl yerli yabancı pek çok turistin tatil için seçimi olur. İlçede Belek’in yanı sıra Aspendos antik kenti, Zeytintaşı Mağarası, Uçansu Şelalesi, Silyon Antik Kenti gibi birçok gezip görülecek yer vardır. Bu nedenle Antalya’nın turizm odaklarından biridir.
Serik’te halkın asıl geçim kaynağı tarımdır. Verimli bir ovada bulunan ilçe yazları sıcak ve kurak kışları ılık ve yağışlı olan Akdeniz ikliminin görüldüğü bir ilçedir. Torosların eteğinde yerleşen ilçede su sorunu da bulunmaz. Bu nedenle hava, su ve toprak şartlarının uygunluğu nedeniyle kış yaz tarım yapılır. Açık alan bahçe tarımının yanı sıra örtülü tarım denilen seracılık da oldukça gelişmiştir. İlçede 445 bin dekar tarım alanı bulunur. Örtü altı ve açık tarla sebzeciliği, meyvecilik ve tarla bitkileri yetiştirilir.
Contents
Serik Halinde Bulunan Ürünler Nelerdir?
Serik’te en çok yetişen ürünler karpuz ve domatestir. Özellikle örtü altı ismi verilen seracıkta çok gelişmiş bir ilçedir. Sera domatesleri yaz kış yetiştirilerek hem ülke içi tüketim için hem de dünyaya ihracat için tüketiciye sunulur. Bunun yanı sıra ilçede biber çeşitleri domatesten sonra en çok yetiştirilen üründür. Seralarda 16 çeşit biber üretilerek piyasaya sürülür.
Bunlar; çarlı biber, acı çarli biber, sivri biber, kıl sivri biber, kılçık sivri biber, üçburun biber, kapya biber, dolma biber, kırmızı şili biber, yeşil şili biber, macar çarli biber, macar dolma biber, jalepon biber, kampari biber, sarı kaliforniya biberi, kırmızı kaliforniya biberidir. Ayrıca salatalık, kabak, fasulye, patlıcan gibi daha birçok sebze yetiştirilmektedir. Buğday, mısır, soğan, pamuk, yem bitkileri gibi tarla bitkileri de açık alanlarda yetiştirilen ürünlerdir. Meyvecilikte zeytin, nar, narenciye, avokado, çilek ve ünlü Serik armudu bu bölgede yetiştirilir.
Türkiye’nin Avokado ihtiyacının büyük bir çoğunluğunu Serik ilçesi sağlamaktadır. Serik armudu nesli tükenmekte olan meyvelerden biri olarak literatüre geçmiş ve korumaya alınmıştır. Serik hal fiyatları ilçe komisyonu tarafından görüşülerek belirlenir. Belirlenen fiyatlar her gün Serik hal fiyatları olarak açıklanır.
Serik Halinde Doğal ve Organik Sebze Meyve Bulabilirsiniz
Serik ilçesinde yapılan tarımsal faaliyetler Tarım ve Köyişleri Müdürlüğü tarafından sürekli denetim altında tutularak doğal ve organik sebze meyve yetiştirilmesi sağlanıyor. Tarım ile uğraşan çiftçiye seminerler aracılığı ile bilinçli tarım dersleri verilerek yetiştiriliyorlar. Zirai ilaç satışı yapan yerler Tarım ve Köyişleri ekiplerinde sıkça denetleniyor. Denetimlerde bayilerin ruhsatlı ilaç satıp satmadıkları, bitki koruyucu ürünlerin reçete ile satılıp satılmadığı, zirai ilaçların raf ayrıştırmasının doğru yapılıp yapılmadığı şeklinde incelemeleri yapılıyor.
Uygunsuz bir durum ile karşılaşıldığında 6869 sayılı zirai ilaçla mücadele yasası kapsamında ceza uygulanmaktadır. Denetimlerin ve cezaların caydırıcı olduğu ilçede tarım daha bilinçli ve doğal olarak yapılıyor. Ayrıca ürün hasadında toplanan ürün hale gönderilmeden önce laboratuar ortamında incelenerek uygunluğu onaylandıktan sonra paketleme ve sevk gerçekleştiriliyor. Bu nedenle Serik halinde doğal ve organik ürün bulmanız mümkündür. Serik’te en çok yetiştirilen ürünlerden biri olan domates seralarda bombus arıları ile üretiliyor. Arılar ile aşılanıp üretilen domates tamamen hormonsuz oluyor. Domatesin tadı, kokusu, lezzeti ne kadar doğal ve organik olduğunun göstergesi oluyor. Dünya ülkelerine de ihraç edilen domatesler büyük bir titizlikle özenle yetiştirildiğinden güvenle yeniyor.
Serik Tarımında İhracat
Antalya’nın Serik ilçesi sebze ve meyve yetiştiriciliğinde önde gelen yerlerden biridir. Uzun yıllardır örtülü tarım adı verilen seracılık yapılan ilçede cam ve plastik seralarda üretilen sebzeler ülke ihtiyacını karşılamanın yanı sıra çeşitli dünya ülkelerine ihraç ediliyor. En çok ihraç edilen ürün domatestir. Yaz kış üretilen domates başta Rusya olmak üzere pek çok ülkeye ihraç ediliyor.
Suudi Arabistan, Ukrayna, Belarus, Moldovya, Bulgaristan, Macaristan, Almanya, Hollanda, İsrail, Dubai, Katar gibi birçok ülkeye domates ihracatı yapılıyor. Bunun yanı sıra Serik ile adı duyulan minyatür sebzelerinde ihracatına başlandı. Serik’te bir firma 10 yıl önce başladığı minyatür sebze yetiştiriciliğini geliştirerek günümüzde yurt dışına açılarak ihracata başlamıştır. Mini patlıcan, mini salatalık, mini kabak, mini ıspanak, mini marul, mini çeri domates, mini fasulye, mini pancar, mini kereviz, mini havuç, mini roka, mini soğan gibi birçok sebzenin minyatür halini üretip ihraç etmektedir. Minyatür ürünler hem ülkede hem de dünyada çok fazla ilgi gördü. Kimyasal zirai ilaç ya da hormon kesinlikle kullanılmadan doğal olarak yetiştirilen minyatür sebzeler ihracatta öne çıkıyor.
Serik’te Üretim ve Pazarlama Sorunları
Serik’te sebze ve meyve yetiştiriciliği ile uğraşan çiftçinin sorunları her yıl gündeme geliyor. Zira çiftçi büyük emek vererek yetiştirdiği ürünü istediği fiyata satamadığı için çabalarının karşılığını alamadığını söylüyor. Sebze ve meyve yetiştiriciliğinde üretim maliyetleri çok yüksek ve çiftçi genellikle kredi kullanarak bu ihtiyacı gideriyor. Ancak hasat zamanı ürünü çok düşük fiyatlarla alıcı bulduğunda zor durumda kalıyor. Bu da sebze meyve üreticisinin isyanını basına taşıyor.
Her yıl TV ekranlarında çiftçinin domates ya da başka bir ürünü yollara döktüğünü görürsünüz. Bu durum çiftçinin ne kadar zor durumda kaldığını ve gözü gibi baktığı sebzesini heder ettiğini gösteriyor. Sebze meyve yetiştiriciliğinde devlet desteği bekleyen çiftçi eğer yeterli desteği göremezde genellikle tarımı bırakıyor. Bu nedenle mutlaka acil bir şekilde çiftçinin desteklenmesi gerekiyor. Pazarlama anlamında da sorunlar yaşayan tarım sektörü, devlet politikasının pazarlama faktörünü çok fazla etkilediğini söylüyor.
Türkiye’nin dünya ülkeleri ile olan ilişkileri ihracat oranını yükseltiyor ya da düşürüyor. Çiftçi çok mükemmel üretim yapsa bile ihracat talebi olmazsa emeğinin karşılığını alamıyor. Sebze ve meyve genellikle karayolu ile ihraç ediliyor. Bu durum yaş meyve ve sebzede sorunlara yol açıyor. Bu nedenle sebze meyve taşımacılığında kargo uçak seferlerinin artırılması talep ediliyor. Ya da mümkün olan ülkelere deniz ticareti seferlerinin sıklaştırılması isteniyor. İhracatın artması çiftçinin ürününün değerlenmesi anlamına geliyor. Bu nedenle devletin ihracat anlamında çalışmalarını artırarak sebze meyve üreticisinin yanında olması bekleniyor.
Serik Hal Fiyatları Nasıl Belirlenir?
Serik hal fiyatları Serik ilçesi için görevlendirilen komisyon tarafından belirlenerek hal fiyatları olarak sunuluyor. Serik halinde satışa sunulan her ürün için piyasa durumu göz önünde bulundurularak belirleme yapılıyor. Ürünün üretim aşamaları, toplanması, paketlenmesi ve maliyeti, piyasada ürünün değerinin ne olduğu gibi çeşitli faktörler göz önünde bulundurularak hal fiyatları belirleniyor. Hal satıcısı komisyonun belirlediği hal fiyatlarının dışına çıkamıyor.
Ürünü belirlenen fiyat ile satışa sunmak zorunda kalıyor. Fiyatlar konusunda bilgilenmek isteyenlere Serik hali gerekli desteği veriyor. Haftanın hemen hemen her günü fiyat belirlemesi yapılıyor ve çağımız teknolojisi internet ile Serik hali sayfasında yayınlanıyor.