Sardalya balığı ılık, tropikal denizlerde görülen bir balık türüdür. Ülkemizde Ege denizinde, Akdeniz’de sıklıkla sardalya balığına rastlanmaktadır. Sardalyanın eski ismi ateş balığıdır. En çok Ege bölgesinde avlanan sardalya balığı ülkemizde sağlıklı beslenmeyi tercih eden balık severlerin sıkça tükettiği bir balıktır. Gelelim sardalyanın az bilinen özelliklerine ve faydalarına:
- Sardalya balığının boyu 15-20 cm arasındadır.
- Sardalya balığı dünyada ise Napolyon Bonaparte’nin favorisi olarak bilinir. Tarihte Napolyon’un emriyle askerleri için, sardalya balığından konserve yapıldığı bilinmektedir.
- Sardalya denince akla ilk gelen konserve olsa da sardalyayı tavada, fırında, buğulamayla da çok lezzetli halde tüketebilirsiniz.
- Sardalya orta derecede yağlı bir balıktır.
- Sardalyayı tuzlayarak da dondurucuda saklayabilirsiniz. Yeni yakalanmış balıklardaki bakteri oranı tuzlanmış olan sardalyaya göre % 8 oranında daha azdır.
- Sardalya balığının en taze ve lezzetli dönemi ise, Haziran-ekim ayları arasıdır.
- Sardalya balığı iyot, çinko, bakır,omega3 gibi değerli maddeleri büyük ölçüde içeren bir balıktır.
- Yapısındaki yüksek omega3 sayesinde beyin fonksiyonlarını düzenler ve güçlendirir.
- Protein açısından çok zengin olan sardalya balığının 85 gramında 23 gram protein bulunuyor.
- Sardalya balığı D vitamini, kalsiyum, selenyum mineralleri açısından zengindir. Kemik gelişimini destekler. Gelişim çağındaki çocukların ve hamilelerin bolca tüketmesi gerekir.
- Sardalya tüketimi hafızayı korur, unutkanlığı önler.
- Düzenli balık tüketimi bağışıklığı güçlendirir, vücudu çeşitli viral hastalıklardan korur.
- Cilt ve saç sağlığını korur.
- Düzenli sardalya tüketimi hormonların çalışmasını düzenler ve hormonsal hastalıkları önler.
- Diyet listeleri ve sporcular için de uygun bir balık türüdür. İçerdiği yüksek protein ve yağ asitleri sayesinde vücudu tok tutar, kilo vermeyi kolaylaştırır. 1 adet sardalyanın kalorisi yaklaşık 41 kaloridir.
- Sardalya içerdiği selenyum sayesinde antioksidan bir besindir. Tüm kanser tiplerine karşı vücudu korur.
- Sardalya hem uygun fiyatları hem lezzetli hem de bereketli bir balık çeşididir.
- Haftada 1 veya 2 kez sardalya tüketmek her yaş grubu için oldukça faydalıdır.
Sardalya Nasıl Pişirilir?
Sardalyayı konserve, pilaki, tavada, fırında tüketebilirsiniz. Az malzeme ile sardalyanın lezzeti birleştiğinde ortaya akşam menüleri için harika bir ziyafet sofrası çıkacaktır. Sardalya balıklarını fırında sade pişirmek için temizleniş balıkları fırın tepsisine alın ve üzerlerine zeytinyağı gezdirip tuzlayın. 180 derecelik fırında pişirin. Fırınlama yöntemiyle pişen sardalyalar çok daha lezzetli ve besleyici olacaktır.
Sardalyayı tavada pişirecekseniz temizlenmiş balıkların kafasını da atarak, mısır unu-tuz karışımına batırıp tereyağında kızartabilirsiniz. Bu işlemle balıklarınız daha lezzetli olacaktır.
Öneri: Sardalya tava için, mısır unu-tuz karışımına soğan veya sarımsak tozu gibi besinlerden de ekleyebilirsiniz. Ortaya daha lezzetli sonuçlar çıkacaktır.
Fırında sardalya için: Fırında sardalya için temizlenmiş balıkları fırın tepsisine alın. Yanına taze patates, domates, sarımsak, soğan, mantar gibi mevsim sebzelerinden ekleyin. Üzerlerine defneyaprağı, limon dilimleri koyduktan sonra zeytinyağı gezdirin ve önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 20-25 dk. Arasında pişirin. Şimdiden afiyet olsun!
Asma yaprağında sardalye nasıl yapılır?
Öncelikle asma yapraklarını kısa bir süre haşlayın. Soğuduktan sonra saplarını alın ve içerisine temizlenmiş ayıklanmış, sardalya balıklarını asma yaprağına saralım. Ardından sardıklarımızı zeytinyağına bulayarak fırın tepsisine alalım. Fırında 20 dk. İçerisinde pişecektir. Yemeğimizi mevsim salatası ve başka mezelerle servis edelim.
Sardalya fiyatları mevsimden mevsime, bölgeler arasında, balık bolluğuna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Peki, sardalyanın kilosu ne kadar? Sardalya balığı fiyatı, lezzeti ve faydaları dikkate alınınca gayet ekonomiktir. Sardalyanın kilosu, 15-30 lira arasında satılmaktadır.