26.04.2024



Vücuda yararları, vitaminleri ve mineralleri oldukça fazla miktarda olan şadok ağaç kavunu meyvesi fiyatı da çok uygun olarak alınabilmektedir. İsteğe göre kiloluk, dilimlik ve gram olarak daha da ucuza alınabilmektedir. Fiyatı uygun olduğu için sıkça alınmamalıdır. Günlük ihtiyaç oranı kâr olurken fazla tüketimi ise ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarmaktadır. Temizlemesi bakımından da basit olduğu için fiyatını etkilemeyerek gayet az bütçe ile alınmasına yarar sağlamaktadır. Özellikle çocuklar, bağışıklık sistemi düzensiz olanlar ve yaşlıların tüketilmesi gereken bu kendisi gibi yararları da büyük olan meyveyi normal meyve fiyatlarıyla aynı oranda almak mümkündür. Çok daha ucuza alınması içinse hasat zamanı bollukta alınmalı ve temizledikten sonra dolapta muhafaza edilebilir.



Şadok Ağaç Kavunu Meyvesi Nedir? 

Turunçgiller familyasına ait olan faydaları oldukça fazla olan bu şifalı güzel meyve ismi Türkiye’de pek duyulmamış ve sofralara fazla uğramayan şadok ağaç kavunu yurt dışında bilindik ve tüketimi fazladır. Bu şifa dolu meyvenin ağacı geç meyve verdiği için üretimi tam 3 yılda tamamlanmaktadır.
 Dış görünümü limona benzeyen ve 1 ile 5 kilo arasında oluşan ve ağaçta ağır olmasından dolayı düşen bir meyvedir. Bir diğer ismi ise pomelo olarak bilinmektedir. Greyfurta da benzeyen şadok ağaç kavunu Çin’de Çin greyfurtu denilmektedir. Kabuğu sert ve kalın rengi ise sarıdan yeşile değişmektedir. İnce zarı acı tadında olup soyulduktan sonraki tadı şeftali gibi aromalıdır. Kokusu çok güzel kokmaktadır.



Şadok Ağaç Kavunu Nerelerde Yetişir? 

Türkiye\\'de Mersin’de, ege bölgesinde ve doğu Karadeniz’de ve Antalya’da üretilen bu mucizevi meyve dünyada ise başta anavatanı Hindistan olmak üzere Çin, güney doğu Asya, güney Amerika ve güney Amerika’da yetişmektedir. Sıcak ve ılıman iklimini seven ve oralarda yetişen tüm insan vücuduna yararı olan şadok ağaç kavunu yaprakları, meyvesi ve çiçeği kullanımı olduğu için her biri farklı mevsimlerde toplanmaktadır. Doğu Akdeniz bölgesinde yetiştiriciliği yeni yeni artmaktadır. Meyvesi olgunlaşma aşamasından sonra toplanırken, yaprakları ise ağaç çiçek açmadan önce toplanmaktadır. İklim açısından tropik yerleri sevdiği için, tropik bölgelerde yetiştirilmektedir. 3 yılda oluşan zor olgunlaşan bir meyve olduğu için Türkiye’de satışı oldukça az orandadır.



Şadok Ağaç Kavununun Faydaları Nelerdir? 

Sağlığa son derece yararlı olan şadok ağaç kavunu özellikle çocuklar ve yaşlılar için önemli besin kaynağıdır. Gerekli faydaların sağlanması için aksatmadan günlük ihtiyaç kadar düzenli yenilmelidir. Mide ve kalbe kuvvet vererek, kalp çarpıntısını tamamen gidermektedir. Safrayı yok ederek, safradan oluşan kusmayı engellemektedir. Meyvesini veya çiçeğini koklamak, ağız kokusunu gidermekle birlikte baş ağrısını da geçirmektedir. Kabuğunun çiğnenmesi halinde diş eti etine faydalı olup, kötü ağız kokusunu gidermiş olmaktadır. Vücudu oluşacak veya oluşmuş mikroplardan korumaktadır. Mide hazımsızlığına ve hazımsızlık sonucunda oluşan mide şişmesine oldukça iyi gelmektedir. Bağırsak sistemini de faydalı olan şadok ağaç kavunu metabolizmayı güçlendirerek hızlı çalışmasına yardımı büyüktür.



Şadok Ağaç Kavununun Zararları Nelerdir? 

Son derece şifalı olan şadok ağaç kavununun zararları da vardır. Hormon düzenini bozduğu için ve fazla vitamin, mineral deposuna sahip olduğu için, hamileler tarafından kullanılması sakıncalıdır. Hamilelikte düşük ve erken doğumu da tetiklemektedir. Asit içeriğine sahip bir meyve olduğu için mide ülserine sebep olmaktadır. Diyet yapımında doktora danışmadan yenilmemelidir. Sağlık bozma etkisine sahiptir. Kan sulandırıcı olduğu için, kan ilaçları kullanımında yenilmemelidir. Burun kanamasına yol açmaktadır. Mide ekşimesi, bulantısı ve ishale yol açmaktadır. Emziren kadınların tüketmemesi gereklidir. Kalp ve bağırsak üzerinde kuvvetli etkiye sahip olduğu için, bu organların sorunlarına yol açmaktadır. Uzun zaman tüketimi de kâr yerine zararlıdır ara verilerek yenilmelidir.



Şadok Ağaç Kavunu Alındıktan Sonra Nasıl Tüketilmelidir? 

Şifa kaynağı ve lif deposu olan şadok ağaç kavunu çok büyük olduğu için alınmasının ardından ikiye ayrıldıktan sonra dilimlenmeli ve içerisindeki ince zarı temizlenmesinin ardından direk olarak tüketilebilir. Derin dondurucuya konularak 6 ay süreyle taze ve hazır olarak tüketilebilir. Kurutulmuş olarak alınması veya doğal olarak kurutularak, özellikle sabahları aç karına yenilerek zayıflamaya ve metabolizmayı düzenlemeye yardımcı olarak da tüketilebilir. Bu vitaminli meyve kaynatılarak çay gibi içecek olarak da tüketilebilir. Böylesine şifalı ve yararlı bir meyve tek başına biraz da olsa acımtırak tadı sahip olduğu için, dondurma veya meyveli yoğurt ile daha lezzetli tadı yakalayarak tüketilebilir.



Şadok Ağaç Kavunu Fiyatları Nelerdir? 

Tadıyla, lezzetiyle, ekşi aroması ile insan vücuduna büyük oranda fayda sağlayan şadok ağaç kavunu ufak oranlar ile temin edilebilir ve gündelik 1 dilim vitamin, demir ve mineral ihtiyacı karşılanabilir. Türkiye\\'de ve yurt dışında birçok bölgede yetiştiği için, dallarından yaklaşık 2 kilo olarak olgunlaştığı için alım fiyatı çok ucuz olup, özellikle yurt dışında sürekli tüketilen şifa kaynağıdır. Bozulmaması için az az ve daha ucuza alınmasında fayda vardır. Satışı yapılan yerlerde kampanya veya halk günü olması sebebiyle fiyatı oldukça ara ara düşmektedir. Bu sayede çokça alınarak buzlukta veya kurutularak bez torbada alınabilir birkaç ay boyunca taze ve daha da ucuza yenilebilir.

Şadok Ağaç Kavunu Nasıl Yenir? 

Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan şadok ağaç kavunu tek başına yenildiği gibi dondurulmuş yoğurt eşliğinde, sütlü tatlıların ve pasta ürünlerinin içerisinde dilimlenerek yenilebilir. Özellikle ekşi tadı sevmeyenler için tatlıların arasında lezzetlice yenilebilmektedir. Formda kalmak ve çerez gibi yenilmesi için yaz aylarında doğal güneşte kurutularak ve bez torbada saklanarak aylarca güvenle ve lezzetlice yenilebilmektedir. Yulafla birlikte sabah kahvaltısında yenilebilir. Kurtulmuş olan bu mucize meyveyi hoşaf içerisine konularak da aromalı tadıyla yenilebilir. Özellikle reçel yapımında kullanılarak yenilebilir. Ekşi tadı sayesinde marmelat ve meyve, sebze salatalarına doğranarak da yenilebilir.



Şadok Ağaç Kavunu Besin Değerleri Nelerdir? 

Faydaları saymakla bitmeyen şadok ağaç kavunu A, D ve C vitamini bakımından değeri oldukça yüksek ve lifli olup, vücudu adeta yenilemektedir. Tekli, çoklu ve doymuş yağ bakımından ise yok denecek kadar az yağ oranına sahiptir. Şeker miktarı aşırı değildir. Mineral deposu olan şadok ağaç kavunu şeker miktarı orta düzeydedir. Karbonhidratı biraz fazla miktarda olduğu için kontrollü yenilmelidir. Demir ve fosfor bakımından da oldukça zengin değere sahiptir. Orta düzeyde olan kaloriye sahiptir. 1 dilimi ile orta boy meyveyle aynı kaloridedir. Meyve ile günlük tüketim miktarının üzerine çıkmamalı, özellikle diyet yapımında tüketimi daha az miktarda olmalıdır.

Şadok Ağaç Kavunu Nerede Satılır?

Dünyaca tüketilen ve şifalı kaynağı olan aynı zamanda çiçeklerinden de bitki çayı yapılarak içilen bu nadide meyveyi birçok yerden temin etmek mümkündür. Büyük manavlar ve marketler, semt pazarı ve organik pazarında da rahatlıkla bulunabilen meyvedir. Vücut dostu olan şadok ağaç kavunu internet üzerinden ve kesinlikle güvenilir siteler aracılığı ile alınabilir. Türkiye\\'nin birçok yerinde organik üretimi yapıldığı için telefon edilerek de sipariş üzerine getirilebilir, ancak kargo ücreti olduğu için fiyatı yüksek olabilmektedir. Anavatanda kendi tropik ikliminden organik olarak istendiğinde ise yurt dışından getirilebilir.

 

; )

Yorum Yap

Ad Soyad
Mesaj

Yorumlar