25.04.2024



Çok uzak diyarlardan soframıza kadar ulaşmayı başarmış, aşina olmadığımız mucizevî meyveler besin depoları olmaları yönüyle dikkat çekiyorlar. Son yıllarda ülkemizde artan tropik meyve çeşitleri gerek ithal gerekse yerli üretim yapılarak bizimle buluşuyor. Ülkeler arası alışverişin artması ile çok farklı ve kendine has meyvelerle tanışma fırsatı yakalıyoruz. Görünüşlerinden tutun içerdiklerine kadar her şeyiyle ilgi çekici bu meyveler günümüzde yalnızca üretildikleri yerlerin küçük sırları olarak kalmıyorlar. Sosyal medyanın da yardımıyla varlıklarının kulaktan kulağa yayıldığını bildiğimiz bu besinler sağlığımız içinde çok değerlidir.



Bu meyvelerden biri de rambutan meyvesidir. Rambutan göz alıcı şekli ile bir bakanın bir daha dönüp baktığı bir meyvedir. Meyve olduğunu bile anlamakta güçlük çekecek kadar farklı bir görünüşü vardır. Renkleri ve dokusuyla âdete bir renk cümbüşüdür. İlk bakışta bir meyveyi değil de renkli bir canlıyı andıran farklı bir görünümü vardır. Mucizevî besin değerleri ve farklı tadıyla kişilerde merak uyandırır.

Rambutan Meyvesi Nedir?

Rambutan mayasının Latince literatürde ki adı cryptography’dir. Rambutan meyvesi son zamanlarda ismini duyduğumuz bir meyve olmasına rağmen görünüşü ve faydaları ile dilden dile dolanmaya başladı bile. Dış yüzeyinde kırmızı, sarı ve beyaz tonlarında uzantıları bulunan bu meyve adeta bir deniz canlısı gibi görünüyor. Kesildiğinde içerisinden beyaz, oval ve opak bir madde çıkıyor. Bu kısım rambutan meyvesinin yenebilen kısmıdır. Bu beyaz oval tabakanın içerisinde çekirdek kısmı yer almaktadır. İlk bakışta tabiri caizse küçük bir haşlanmış yumurtayı çağrıştıran bu görünüm birçok besin değerine de sahip olmasıyla yurt dışında oldukça ünlü. Ülkemizde de bu ününü giderek yaymaya başlıyor.

Rambutan meyvesi ana vatanında ve yurt dışında meyvelerin kralı unvanını almayı başarmıştır. Meyvelerin kralı ismiyle anılan bu meyve bu unvanı almayı hak edecek birçok özelliğe sahiptir. Görünümüyle alıcılarını mest eden meyve besin değerleri ile tam bir şifa deposu olmuştur. Bu özellikler birleşince kendisine meyvelerin kralı denmemesi için ortada hiçbir sebep kalmıyor.



Rambutan Meyvesi Nerelerde Yetişir?

Rambutan kökenini aslen ülkemizden almayan bir meyvedir. Kökenleri Uzak Doğu’ya dayanır. Uzak Doğu bölgelerinde kendiliğinden yetişme imkânı bulan bu meyve Tayland, Filipinler, Malezya, Vietnam ve Filipinler gibi ülkelerde çokça yetişir. Tropik iklimin hâkimiyet sürdüğü yerlerde kendine yaşama imkânı bulan meyve bu ortamı sağlayan mikro klima alanlarının olduğu bölgelerde de üretilebilir. Ülkemizde rambutan meyvesinin yaşam ihtiyaçlarını karşılayabilecek bölgelerden biri olan Antalya’da yetiştirilir. Bu çevrede yaşayanlar yerel pazarlarda kendisini sıkça görmüş olabilir yâda ismini daha çok duymuş olabilirler.



Ege kıyılarında yetişme imkânı bulabilecek bir meyve olan rambutanın sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. Bu sebeple ülkemizde üretim alanlarının genişlemesi gereken değerli tropik meyvelerden biridir. Yetkililer zaman bu tarz tropik meyvelerin hangilerinin hangi bölgelerde yetişmeye uygun olduğunu anlatarak üretime teşvik etmeye çalışmaktadırlar. Bu hem vatandaşlarımızın sağlığı için önemlidir hem de ülkemize yurt dışından ithalat meyve alımını azaltarak ekonomiye fayda sağlar.



Rambutan Meyvesi Faydaları Nelerdir?

Görüntüsüyle kalbimizi fetheden meyvelerin kralı rambutan meyvesi sayısız faydaları ile vazgeçilmezimiz olmaya aday. Vücutta kan oluşumuna yardımcı olarak kansızlığın giderilmesinde doğal bir destekçi görevi görüyor. Rambutan meyvesi hemoglobin yapımını hızlandırarak kansızlığı önlüyor. İçerdiği demir miktarı ile kansızlık sorununa çare olan rambutan anemi hastalarının tercih edebileceği sağlıklı bir besindir. Rambutan meyvesi kemik oluşumuna katkı sağlıyor, kemik dokularının gelişimini ve korunmasını destekliyor. Osteoporoz gibi rahatsızlıklarda, kemik erimesi sorunlarında destek olarak kullanılabilecek doğal bir besindir.

Kemik dokularını koruyan özelliği sayesinde dişlerinde güçlenmesini sağlıyor. Rambutan meyvesi diş kaybını engelliyor ve dişlerin erken çürümesine engel oluyor. Dişin mine tabakasını destekleyen meyve dışarıdan gelecek zararlara karşı dişin korunma ihtimalini arttırıyor. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde görme fonksiyonlarını düzenleyen rambutan görme kalitesini yükseltiyor. Gözü oluşabilecek olası rahatsızlıklara karşı koruma altına alıyor. Kolesterol rahatsızlığı olan bireylerin doktor görüşüyle rambutan meyvesini tüketmeleri halinde bu rahatsızlığın tedavisinde de olumlu etkilerinin gözlemlendiği biliniyor.



Rambutan meyvesi kan dolaşımını düzenliyor ve damarların sağlığını korumasına yardımcı oluyor. Kalp ve dolaşım sistemini koruma altına alarak damar ve kalpte oluşacak olası rahatsızlık ihtimallerini düşürüyor. Meyvelerin kralı ciltteki hücrelerin onarımını ve korunmasını sağlıyor. Sağlıklı, parlak bir cilde kavuşmanızı sağlıyor. Rambutan meyvesinin anti diyabetik olduğu söylenmektedir. Yani şeker hastalarının kullanabileceği bir meyvedir. Yine de doktor danışmanlığında tüketilmesi önerilir. Rambutan lif içerikli bir meyve olduğundan mide ve bağırsak dostudur. Kabızlığa ve ishalce karı korur, diyet programları için idealdir. Hücre hasarlarının onarımını hızlandırır. Antioksidan özelliği ile hücrelerin kontrolsüz bölünmesini engellemeye yardımcı olarak kanser ihtimalini düşürür. Derinin sağlığının korunmasını sağlar. Nem dengesi açısından önemli bir besin maddesidir.



Rambutan Meyvesi Zararları Nelerdir?

Rambutan meyvesinin bilinen bir zararı yoktur ancak fazla tüketiminden kaçınılmadır. Günde üç dört adet tüketmek sağlık açısından yeterli besin maddesi kazanımını sağlar. Kişilerin alerjik eşiklerine bağlı olarak alerjen reaksiyona sebep olabilirler. Hamilelik ve gebelik dönemlerinde dikkatli kullanılması tavsiye edilmektedir.



Rambutan Meyvesi Satın Alındıktan Sonra Nasıl Tüketilmelidir?

Rambutan meyvesi satın alındıktan sonra herhangi bir işleme tabi tutulmaksızın yenmeye müsait sağlıklı bir meyvedir. Dilerseniz rambutanın reçelini ve kompostosunu da yapabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta rambutan meyvesini aldıktan birkaç gün içinde tüketmeniz gerektiğidir. Rambutanın saklama ömrü çok uzun değildir bu sebeple soğuk ortamda ve buzdolabında tutulmalıdır. Daha uzun ömürlü saklamak istiyorsunuz derin dondurucuya koyabilirsiniz.



Rambutan Meyvesi Fiyatları Nelerdir?

Farklı görüntüsü görenlerin ilgisini çekmekte zorlanmayan meyvelerin kralı rambutan tam bir şifa deposu olduğu için günümüzde talebi artmaya başladı. İsmi duyuldukça ve ünlendikçe satışları artmaya başlayan rambutan henüz herkesin bildiği bir meyve halini alamamış olsa da önümüzdeki yıllarda bunu başaracağına şüphe yok. Bu meyveden almak isteyenler fiyatlar konusunda sorular sormaya başlıyor. İhtiyacınız olduğu miktarda bütçenize uygun alışveriş yapabilmeniz mümkündür.



Rambutan Meyvesi Nasıl Yenir?

Dışı uzun tüysü kırmızı liflerle dolu olan rambutan meyvesini aldıktan sonra bıçakla üzerindeki deri kısmını kesmeniz gerekiyor. Meyveyi ortadan ikiye bölerek de yiyebileceğiniz gibi sadece deri soyarak bütün halinde çıkarmanız seçeneği de mümkün. Derisini kestikten sonra beyaz kısmı dışarıya iterek çıkarabilirsiniz. Bu kısmın içerisindeki çekirdeklere karşı dikkatli olmalısınız. Tatları acıdır ve çiğnendiğinde ağzınızın tadını kaçırabilirler. Bu sebeple meyvenin tamamı bir defada ısırmaktan kaçınınız.



Rambutan Meyvesi Besin Değerleri Nelerdir?

Rambutan meyvesinin 100 gram tüketilmesi halinde vücuda 68 kcal kalori girmiş olur.100 gram rambutan tüketiminde alacağınız besin değerleri aşağıdaki gibidir. Rambutan meyvesi aynı zamanda A,C,K vitaminlerini içerir. Yapısında bulunan demir ile kan oluşumunda görev alır.

Karbonhidrat – 16 gr

Lif- 3 gr

Yağ – 0 gr

Protein – 1 gr

Rambutan Meyvesi Nerede Satılır?

Şekli ve besin değerleri alıcıları meraklandıran meyvelerin kralı rambutana nasıl ulaşabilirim diye düşünenler oluyor. Rambutan pazarlarımızda çok sık bulabileceğimiz bir meyve değil. Ancak Antalya Gaziemir bölgesi ve çevresinde olanların ulaşmakta zorlanmayacakları bir meyvedir. Diğer bölgelerde yaşayanlar içinse iki seçenek bulunuyor. Büyük süpermarketler tropik ürünlerin satışını yapıyorlar. Alışveriş katalogları takip edilerek hangi ürünlerin geldiği kontrol edilebilir. Aynı zamanda güvenilir çevrimiçi sebze meyve satışı yapan siteler mevcuttur ve bunlara başvurulabilir.

; )

Yorum Yap

Ad Soyad
Mesaj

Yorumlar