1. Anasayfa
  2. Tropikal Meyveler

Papaya Meyvesi Fiyatları

Papaya Meyvesi Fiyatları
0
Geoit - Reklam Alanı (Yazı Sonu)

Yaşadığımız coğrafyaya tropik iklimlerden ulaşmayı başaran onlarca meyve var. Bu meyveler son günlerde isimlerinden çokça bahsettirir oldular. Ülkemizin geniş meyve ve sebze yelpazesi olmasına karşın dünya üzerindeki her türü her bölgemizde yetiştirme şansına sahip değiliz. Ancak son yıllarda üretimi desteklenen tropik meyvelerin yayılım alanları artmış bulunmaktadır. Tropik meyveler yüksek sıcaklık isteyen meyvelerdir. Soğuk iklimlerde yaşamaları mümkün değildir. Yurt dışından ülkemize kazandırılan bu tür meyveler ülkemizin ılıman bölgelerinde hayat bulma şansına sahip olabiliyorlar.

Üretimleri hız kazanmaya başlayan bu tropikal meyveler çok farklı görünüşlere ve tatlara sahip oluyorlar. Bizim toplumumuzun göz aşinalığı olmadığı bu tropik meyvelerin otantik aromaları ve kokuları onları sevmemizi ve benimsememizi kolaylaştırıyor. Özellikle bu meyvelerin inanılmaz besin değerlerini duyanlar önyargılarını bir kenara bırakıp denemek istiyorlar. Gerek devlet teşviki gerekse insanların birbirleri aralarında bu meyvelerin varlığından bahsetmeleri üzerine bu az tanınan yabancı dostlarımız kendinden bahsettirir oldular. Görüntüsü, tadı ve şifa deposu olması ile son günlerde revaçta olan bu tarz tropik meyvelerden biri Papaya meyvesi. Papaya meyvesi hem meyve hem sebze olarak tüketilebilen ilginç bir tropik meyvedir.

Papaya Meyvesi Nedir?

Papaya meyvesi, kavun ağacı adı verilen palmiyegillerden olan bir ağaç türünde can bulur. Bakıldığından doğruca ağacın gövdesinden çıkmış gibi görünen meyvenin böyle bir izlenim yaratmasının sebebi meyveyi gövdeye bağlayan çok kısa bir dalın var oluşudur. Papayanın farklı türleri mevcuttur. Bazı türdeki papaya meyveleri daha uzun olabilir. Bu tür papaya meyveleri görünüm olarak ortanca bir kabağı andırabilir. Bazı türleri ise daha yuvarlak olmaya meyillidir.

Papaya meyvesinin dış kabuğu açık yeşil renkte olur. Bu kabuk çok kalın bir kabuk değildir. Papaya meyvesinin kabuğunun altında turuncu ve pembe tonlarında etli, kalın bir meyve tabakası saklıdır. Bu tabakanın içinde ise çok sayıda küçük ve siyah tohumlar bulunur. Papaya meyvesi dışarıdan bakıldığında kimilerince armuda, kavuna ve kabağa benzetilebilir. Bu ilgi çekici meyve tam yarıdan kesildiğinde tohum kısmının yıldız şeklinde olduğu görülmektedir. Bu görüntüsü ile gözlere hitap eden papaya meyvesinin tadı bal kabağına benzetilmektedir. Hem meyve hem sebze şeklinde tüketime uygun olması ile mutfaklarda değerlendirilebileceği alanlar geniştir.

Papaya Meyvesi Nerelerde Yetişir?

Ülkemiz orijinli olmayan bu yabancı tropikal meyve ile tanışmamız çok uzun süre önce olmadı ancak tropikal meyveler arasında adını en çok duyurmayı başarmış bir meyvedir. Papaya meyvesi aslen Meksika toprakları üzerinde yetişmeye başlamış bir meyvedir. Güney Amerika gibi tropikal iklime sahip bölgelerde rahatlıkla yetişme imkânı bulur. Soğuk iklimlerde donmaya başlar ve ölür. Bu sebeple oldukça yüksek sıcaklık sağlayacak bölgelerde hayatta kalabilir.25 ile 30 derece arasındaki sıcaklık ortalamaları papaya meyvesi için ideal sıcaklıklardır.

Geoit - Reklam Alanı (Yazı Sonu)

Papaya meyvesi çimlenme aşamasında ve yetişme döneminin ilk yıllarında bol suya ihtiyaç duyar. Besin içeriği açısından zengin bol humuslu topraklarda çok daha iyi büyü ve meyveleri daha büyük olur. Ekildikten üç yıl sonra ilk meyvelerini vermeye başlar. Papaya meyvesi saksılarda ve bahçelerde yetiştiriliyor olsa bile boyutları dış ortamda yetişenden daha küçük olacaktır. Ülkemizde en çok Muğla taraflarında üretimi yapıldığı gibi Akdeniz kıyılarında da kendine yaşam ortamı bulabilir. Yazların sıcak kışların ılık ve yağışlı geçtiği bu bölgeler papaya meyvesi üretimi için oldukça ideal bölgelerdir.

Papaya Meyvesi Faydaları Nelerdir?

Papaya meyvesi tropik bölgelerden ülkemize gelmiş mucizevî bir hediye gibidir. Tam bir şifa deposu olan bu besin düzenli olarak tüketildiğinde vücudun genel işleyişini düzene sokar. Papaya meyvesinin yalnızca renkli etli bölgesi değil çekirdekleri de tüketilir. Bu çekirdeklerin tadı biraz sert olabilir ancak böbrek yetmezliği sorunu olanların semptomlarını azaltarak tedaviye yardımcı olur. Böbreklerde toksinlerin birikmesini önleyerek böbrek sağlığını korur. Papaya çekirdekleri aynı zamanda karaciğer temizliğinden sorumludur. Karaciğerde toksin birikmesini engeller. Siroz gibi ciddi karaciğer sorunlarının tedavisinde destek sağlar. Karaciğerin normal sağlığını korumasını sağlar.

Papaya meyvesi ve çekirdekleri çok güçlü yağ yaktırıcı özelliğe sahiptir. Kilo vermeye çalışsan ancak fazla yağlarından bir türlü kurtulamayanların idmanına yetişen bu meyve diyet programlarına eklenmek için oldukça uygun bir meyvedir. Ayrıca salata şeklinde tüketilerek de daha hafif bir beslenme alışkanlığı geliştirilmesine yardımcı olur. Kan basıncını düzenleyen ve kontrol altına alabilen papaya meyvesi yüksek tansiyon oluşumunu uzun vadede en aza indirger. Papaya meyvesi eklemlerde, kemiklerde ve çeşitli organlarda kireçlenmeyi önler ve mevcut kireçlenmenin azaltılmasını sağlar. Bağışıklık sistemine destek verir ve vücut direncini arttırarak soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara yakalanma ihtimalini düşürür.

Diğer Faydaları

Papaya meyvesi bugüne kadar göz için en yararlı besin olarak bilinen havuçtan bile daha fazla vitamin içeriği ile göz sağlığına çok iyi gelmektedir. Hastalıkları önleyerek görüş kalitesini yükseltir. Akciğer kanserine yakalanma ihtimalini azaltan papaya meyvesi bunu bronşları ve hücreleri koruyarak başarır. Papaya meyvesi vücuttaki kötü kolesterolü en aza indirgeyerek kolesterol hastalarının yüzünü güldürür. Kolesterole bağlı inmelerin önüne geçebilen papaya meyvesinin doktor kontrolünde düzenli olarak tüketilmesi gerekmektedir. Papaya meyvesi bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlık ve ishal gibi sorunlar yaşanmasının önüne geçer. Diyet yapanlar için zengin lif kaynağı içermesi ile alternatif bir besindir. Uzun süre tokluk sağlar. Cildin parlaklığını ve canlılığını geri kazanmasına yardımcı olur. Vücuda enerji vererek daha dinamik olmamızı sağlar. İzotiyosiyanat adı verilen maddeyi içeren papaya meyvesi bu özelliği ile tam bir kanser savaşçısıdır. Vücudu hem kansere karşı korur hem de kanserle savaşır. Mide içi asit oranını düşürür ve mide rahatsızlıklarını önler.

Papaya Meyvesi Zaraları Nelerdir?

Papayanın bilinen bir zararı olmamakla birlikte tüm meyveler gibi tüketim miktarına dikkat edilmesi gerekir. Günde bir papaya meyvesi genel sağlık için ideal miktardır.

Papaya Meyvesi Alındıktan Sonra Nasıl Tüketilmelidir?

Papaya meyvesi hem meyve hem sebze olarak tüketilebilir. Yemeklere eklenebilir, salatalarda kullanılabilir. Tatlıların içeriğine katılmak için uygundur. Çekirdekleri rondodan geçirilerek baharat haline getirilebilir ya da kaynatılabilir. Papaya hem çiğ hem pişmiş olarak yenmeye müsait bir meyvedir.

Papaya Meyvesi Fiyatları Nedir?

Papayanın bu kadar çok faydası olunca alıcıları da artıyor. Bu sebeple kişilerin aklına papayanın kaç para olduğu gibi sorular mutlaka geliyordur. Herkesin bütçesine uygun şekilde papaya alabilmesi mümkündür.

Papaya Meyvesi Nasıl Yenir?

Papaya meyvesinin dışarısındaki kabuk soyulduktan sonra içerisi yenmeye müsaittir. Kabuklar çok sert değildir bu sebeple çok sorun yaşanmaz. Meyvenin tadını bozmaması açısından çekirdeklerin ayrı tüketilmesi önerilir.

Papaya Meyvesi Besin Değerleri Nelerdir?

100 gram papaya tüketimi ile 40 kalori almış olursunuz. 100 gram papaya ile vücudunuza alacağınız besin değerleri aşağıdaki gibidir.

·       Karbonhidrat (g) 10.82

·       Protein (g) 0.47

·       Yağ (g) 0.26

·       Lif (g) 1,7

·       Kolesterol (mg) 0

·       Sodyum (mg) 8

·       Potasyum (mg) 182

·       Kalsiyum (mg) 20

·       Vitamin A (u) 950

·       Vitamin C (mg) 60,9

·       Demir 0.25

Papaya Meyvesi Nerelerde Satılır?

Papaya meyvesi alıcısı papayayı her pazar ve markette bulamayabilir. İnternet üzerindeki çevrimiçi sebze alışverişi siteleri üzerinden sipariş verebilirsiniz. Alışveriş yapacağınız sitenin güvenilir olmasına dikkat etmelisiniz.

Geoit - Reklam Alanı (Yazı Sonu)
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir