19.04.2024



LÜFER FİYATLARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN.

Ülkemizde Akdeniz, Marmara, Karadeniz sularında bolca bulunan lüfer pullu ve göçmen bir balık türüdür. Lüfer balıkları büyüklüğüne göre isimlendirilir. Defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, kofana ve sırtıkara balıklarının hepsi lüfer çeşitleridir. 

Soğuk denizlerde yaşayan lüferler daha yağlı ve daha lezzetli olurlar. Eylül ortasından Ocak ayına kadar lüfer balığının en bol olduğu ve taze taze tüketilmesi gerektiği zamanlardır. Lüfer için boğazın incisi tabiri kullanılır.

 Lüfer balığı etli, sulu ve beyaz bir balıktır. Defneyaprağıyla mükemmel uyum sağlar. Lüfer balığının saymakla bitmeyen faydalarından bazıları şöyledir;

  • Lüfer balığı omega 3 ve omega 6 yağ asitlerini içerir, antioksidan özelliği vardır. Özellikle soğuk suda yaşayan balıklarda omega 3 oranı daha fazladır.

  • Lüfer balığı ortalama ağırlığı 450-500 gr civarındadır.

  • Lüfer balığının kemiği kılçığı çok incedir ve tüketilmesi kolaydır. Zamanında padişahların en sevdiği balık türüdür.

  • Bağışıklığı güçlendirir, vücudu hastalıklardan korur.

  • Hafızayı güçlendirir, Alzheimer gibi rahatsızlıkları engellemeye yardımcı olur.

  • Cildi saç ve tırnak yapısını güçlendirir.

  • A,D ve B vitaminleriyle vücudun alması gereken vitamin ve mineral oranlarını dengeler.

  • Lüfer balığı içerdiği kalsiyum ve D vitamini sayesinde kemik sağlığına faydalıdır, kemikleri güçlendirir, eklem ağrılarını önler.

  • Seratonin adlı mutluluk hormonunun salgılanmasını sağlar ve depresyonu önler.

  • Diyabet riskini azaltır.

  • Şifa niyetine tüketilmesi gereken bir balık türüdür.

  • Besleyici, doyurucu bir balık çeşididir. Diyet listelerinde sıklıkla kendine yer bulur.

  • Kötü kolesterol seviyesini düşürür ve kalp, damar rahatsızlıklarından korur.

Lüfer Balığı Nasıl Pişirilmelidir?

Lüfer balığı ızgarada, fırında, buğulama, lüfer tava veya lüfer pilaki şeklinde hazırlanır.

Lüfer balığını pişirirken içlerini temizleyin, karnını yarın, balığın etrafını zeytinyağı, tuz ve karabiber ile ovun. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine alın. Bu aşamada balıkları alüminyum folyoya sarıp pişirebilirsiniz. Piştikten sonra birkaç dakika folyosuz ve üzerleri kızarıncaya kadar pişirmeniz daha lezzetli sonuç verecektir. 

Balığın sosu için: Bir kapta rendelenmiş veya ezilmiş sarımsak, zeytinyağı, limon suyu ve istediğiniz baharatlardan( toz kırmızı biber yakışır) homojen şekilde karıştırın ve balığın üzerine yedirerek sürün.

Lüferlerin içine defneyaprağı, sarımsak(isteğe bağlı) olarak yerleştirin.  Balığın yanına ufak kesikler açarak sosu veya malzemeleri bu kesiklerin içine de yerleştirebilirsiniz. Üzerlerine birkaç dilim limon koyun ve önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişmesi yeterli olacaktır.  İsterseniz bu tarifi sebze garnitürleriyle de yapabilirsiniz. Balığın içine yeşilbiber, kapya biber, havuç gibi istediğiniz sebze garnitürünü yerleştirip pişirebilirsiniz.

Balıkları fırınlarken üzerine bir miktar katı tereyağı da sürebilirsiniz. Özellikle sarımsak lüfer balığına çok yakışan bir lezzet vericidir. 

Not: Lüfer balığının yumurtlama yapabilmesi için boyunun 22 cm üstünde olması gereklidir. Lütfen 22 cm altında olan balıkları almayalım.

Fırınlamanın dışında lüfer balıklarını fileto şeklinde hazırlayıp iki yanını da mısır unut ve tuz karışımına bulayarak kızgın yağda altın sarısı renk alıncaya kadar kızartabilirsiniz. Bu hali de çok lezzetlidir. Fakat daha yüksek besin değeri ve maksimum fayda için balığı kızartmadan çok fırında, buğulamayla veya az yağ ile ızgarada pişirmek gerekir. 1 porsiyon ızgara lüfer balığı yaklaşık 120 kaloridir.

Lüfer balığı fiyatları mevsim koşullarına, avlanma koşullarına, balık miktarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Lüfer balığı da az miktarda ürediği için lüfer fiyatları yüksek. Peki, lüferin kilosu ne kadar?

; )

Yorum Yap

Ad Soyad
Mesaj

Yorumlar

mete duran
semt pazarlarındaki standart dışı balık satışlarının önüne geçilmesi gerekir