25.04.2024



İnsan vücuduna son derecede faydalı olan liçi meyvesi Türkiye’de üretimi az olmasından ve sadece birkaç ayda yetişmesinden dolayı fiyatı oldukça pahalı meyvedir. Gram ile de satıldığı için insan vücudunda günlük tüketim ihtiyacı kadar alınabilecek bütçededir. Yurt dışında üretimi fazla olmasına rağmen ürünü fazla değildir. Bunun sebebi ise yapraklarından az miktarda liçi meyvesi oluşmasıdır. Ve hal böyle olunca kilo fiyatı biraz fazla olup gramaj fiyatı ise makul olmaktadır. Yaz aylarında mevsiminde daha ucuz fiyata indiği için çokça alarak buzdolabının buzluk bölümünde 6 ile 8 ay arasında muhafaza etmek basit ve mümkündür. Tam olarak orijinal hali istenirse sadece yurt dışından temin edilebilmektedir.



Liçi Meyvesi Nedir? 

Geçmişte ismi kral meyvesi olan ve vitamin deposu kaynağı olan liçi, ağacı 4 mevsim yeşil kalırken, kendisi ise temmuz ve ekim aylarında kadar büyüyüp olgunlaşmaktadır. Vitamin eksikliği olanlar için mükemmel, lezzetli, yararlı ve mucize bir meyvedir. Liçe meyvesinin kabuğu pembe renkte olup içi kırmızı renkte ve serttir. Bu meyvenin kabuğu oldukça acı olup yenmemektedir. İçi ise beyaz olup lezzeti yerinde ve tatlıdır. Dalı parlak, kahverengi ve küçük olup içerisindeki çekirdek azda olsa zehirlidir. Taneli ufak ve beyaz olmasından dolayı liçi meyvesi görüntüsü ile beyaz üzüme benzetilmektedir. Adı ve tadı Türkiye’de pek tanınmayan bu meyve yurt dışında özellikle Çin’de oldukça fazla tüketilen bir meyvedir. 


Liçi Meyvesi Nerelerde Yetişir?

Türkiye\\'ye has bir meyve olmayan liçi sadece mersin ilinin bazı ilçelerinde yetiştirilmektedir. Ama anavatan toprağı olmadığı için verimliliği pek de iyi sayılmamaktadır. Antalya\\'da da liçi meyvesi yetiştirilmektedir. Sağlığa oldukça yararlı olan liçi meyvesi dünyada ise başta Çin olmak üzere Hindistan, Filipin, İsrail, Hawaii ve ABD eyaletlerinde yetişmektedir.  Liçi meyvesi nemi ve sıcak olan yerleri sevdiği için bu kesimler de yaz ve sonbahar aylarında yetiştirilmektedir.  Dünya\\'da Güney Asya ve Güney Amerika iklimlerinde de liçi meyvesini yetiştirmek, iklim şartlarına iyi derecede uyduğu için yetiştirilmesi kolaylıkla mümkündür. 


Liçi Meyvesinin Faydaları Nelerdir? 

Saymakla bitmeyen faydaları sayesinde vitamin ve şifa kaynağı olan liçi meyvesi özellikle çocuklar, hastalar ve yaşlılar tarafından yurt dışında tüketimi fazladır. Zengin life sahip olmasından dolayı tam bir bağırsak dostu meyvesidir. Özellikle diyet yapımda günlük 9 adet yenildiğinde zayıflamaya yardımcı olmaktadır. Kalp sağlığını koruyarak, damar tıkanıklığını gidermektedir. Bu sayede kalp krizi olma riski kaybolur. C vitamini deposu olan liçi meyvesi oluşacak hastalıklara karşı kalkan oluşturmaktadır. Bakır ve demir bakımdan zengin içeriğe sahip olan bu mucize meyve vücut hücrelerinin yenilenmesini ve beslenmesini sağlamaktadır. Vücuda direnç verir ve yaşlanmayı kırışıklığı önlemektedir.  Böbreklere yararı büyük oradadır. Çalıştırır ve olası bir böbrek rahatsızlığını geri teptirmektedir.


Liçi Meyvesinin Zararları Nelerdir? 

Her gıda da olduğu gibi liçi meyvesinin de zararları tabi ki vardır. Öncelikle içerisindeki çekirdek yenmemeli çünkü içi zehirlidir. Şekeri düşürme etkisi olduğu için, şeker hastaları ve hamileler doktor izni olmadan yememelidir. İç kanamayı tetiklemektedir. Fazla tüketimi halinde ateş, kusma ve çeşitli rahatsızlıklara yol açmaktadır. Diyabet hastaları çok az miktarda tüketmelidir. Çünkü kanda zararları oldukça fazla bir meyvedir. Alerjik duruma oldukça müsait olan bir meyvedir. Özellikle ilk kez yenildiğinde dikkatli olunmasında fayda vardır. Glisin içeriği olduğu için metabolik bozukluklarına neden olmaktadır. Beyin iltihabına da yol açan liçi meyvesi özellikle çocuklar üzerinde zararları vardır. Yetişme ayları dışında yenirse zehirlenme riski fazladır.


Liçi Meyvesi Alındıktan Sonra Nasıl Tüketilmelidir? 

Genellikle çiğ olarak tüketilen liçi meyvesi ananas gibi zorlu soyulmamaktadır. Üzerindeki ince kabuğu soyulduktan sonra dilimlenir çekirdeği atılır ve meyve yenmeye hazırdır. Aslında meyve olan liçi Çin’de akşam yemeği olarak tüketilmektedir. Tadının gül suyu gibi olmasından ve vitaminden mineralden daha çok yararlanmak için tazece gelişigüzel yenmesi daha iyidir. Aç karına yenilmesinde çok kâr vardır sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına yardımcı olmaktadır. Faydalarından yararlanılması için günlük tüketimi aksatmadan mevsiminde yenilmelidir. Tadını sevemeyenler ise yoğurt gibi gıdalara katarak kolaylıkla yiyebilir. Tüketildiğinde tok tuttuğu için, diyet yapımında tek başına yenmelidir.


Liçi Meyvesi Fiyatları Nelerdir? 

Küçükten büyüğe şifa kaynağı, vitaminli ve besleyici, mineralli olan bu mucize meyveyi her yerde bulmak oldukça zordur. Ancak Antalya veya Alanya tarafından telefon ya da internet üzerinden kolaylıkla temin edilebilir. Ancak ücreti de pahalıya mâl olmaktadır. Tropik ve has toprakta oluşan organik liçi meyvesi için ABD veya Çin taraflarından özel olarak getirtilmelidir. Zaten kilosu ortalama pahalı sayılabilecek düzeyde olduğu için uzak ülkelerden geldiğinde bu fiyat daha da fazla olmaktadır. Şifa için alanlar, katıksız organik olarak tercih edilmektedir. Kargo aracılığıyla liçi meyvesi gönderilmektedir. Yol ücreti de olunca fiyat ikiye veya üçe çıkabilmektedir. Ancak büyük büyük marketlerde hasat zamanı daha uygun fiyata bulunmaktadır.


Liçi Meyvesi Nasıl Yenir? 

Kendine has güzel tadı ve kokusu olan liçi meyvesi direk yenilebilir olduğu gibi salatada da yenmektedir. Diyet yapanlar özellikle yoğurda veya salataya katarak yemektedir. Şifalı olan liçi meyvesi dondurma ile de yenmektedir. Günde en fazla 9 adet yenmelidir. Reçeli bile yapılabilir ve kahvaltıda bu zengin depodan fayda sağlanabilir. Meyveli dondurma yapımında da kullanılabilen bir meyve olması sayesinde çocuklar daha da severek yemektedir. Çekirdeği atıldıktan sonra birçok tatlı tariflerinin içerisine girerek yenebilir. Şeker oranını düşürdüğü için özellikle tatlı yiyecekler ve içecekler eşliğinde yenmeli. Pastaların arasına ve üzerine oldukça yakışan tada sahip olması nedeniyle en çok yenilme şeklidir.



Liçi Meyvesi Besin Değerleri Nelerdir? 

Çin’de çok sevilen, üretilen ve yemek yerine bile yenen özellikle C vitamini içerdiği için demir ve bakır bakımından yüksek olan değerli bir meyvedir liçi kalorisi oldukça düşük olup, yağ miktarı da yok denecek kadar azdır. Az miktarda şeker içerken, lif oranı oldukça fazladır. A, D ve B6 vitaminlerini de içeren vücut dostu bir meyvedir. Magnezyum ve kalsiyumu yüksek oradadır. Fosfor oranı ise yüksektir. Potasyum bakımından da zengin olan liçi meyvesi karbonhidrat oranı biraz fazladır, onun için fazla tüketimi de kâr yerine zararlıdır. C vitamini ve lif miktarı sayesinde zayıflamak isteyenler için bulunmaz bir mucize meyvedir.


Liçi Meyvesi Nerelerde Satılır? 

Özellikle hasat zamanından sonra bulunması oldukça zor olan liçi meyvesini çok büyük manav ve marketlerden gelişmiş semtlerden temin etmek mümkündür. Semt pazarlarında ve organik pazarında da elde etme sağlanmaktadır. Besin değerlerinin çok yüksekte olmasından dolayı, internet üzerinden güvenilir siteler aracılığı ile de alınabilmektedir. Aynı zamanda yurt dışından da liçi meyvesini kargo siparişi ile biraz maliyetli de olsa almak ve getirtmek mümkündür. Daha çok satışı Antalya ve Alanya’da yapılmaktadır çünkü oralar üretim yeridir. Bu illerden özellikle hasat vaktinde çokça alınarak buzlukta saklamakta yarar vardır. Aksi halde mevsimi dışında organik liçi bulmak zor olmaktadır. Veya yurt dışından orijinal hali temin edilmelidir.

; )

Yorum Yap

Ad Soyad
Mesaj

Yorumlar