24.04.2024



KILIÇ BALIĞI FİYATLARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN.


Kılıç balığı kendine özgü şekli ve özellikleriyle, sıcak ve ılık denizlerde yaşayan çok lezzetli bir balık türüdür. Kılıç balığı ülkemiz denizlerinde nadir de olsa bulunur. Daha çok açık denizlerde yaşayan kendine özgü ayırt edici özellikleri bulunan bir balıktır. Kılıç balığı adını üst çenesinde bulunan kılıç benzeri bir yapının varlığından dolayı almıştır. Kılıç balığının diğer özellikleri ise şu şekildedir:

  • Kılıç balığı kılçıksız bir balıktır. Pişirmesi ve yemesi kolaydır.

  • Kılıç balığı iri, uzun, hızlı, yırtıcı ve yüzgeçleri güçlü bir balıktır.  Boyları 3-4 metreye kadar, ağırlıkları ise 500-600 kg’a kadar çıkabilir.

  • Roman ve hikâyelere konu olmuş egzotik bir balık türüdür.

  • Kılıç balıkları sivri ve uzun olan kılıca benzer yapıları sayesinde küçük balıkları kolayca avlar ve onlarla beslenir.

  • Kılıç balıkları suda çok hızlı ilerler. Saate yaklaşık 120 km hızla yüzebilirler. Dünyanın en hızlı hayvanı çitanın saatte 110 km hızla koştuğunu düşünürsek kılıç balıkları gerçekten muazzam hızlıdır.

  • Kılıç balığının eti oldukça lezzetlidir. Özellikle lüks restoran ve otellerin menüsünde kılıç balığı mutlaka bulunur.

  • Kılıç balığı avlaması zor bir balık türüdür.

  • Her mevsimde tüketilebilen kılıç balığının en lezzetli olduğu dönemler ise eylül-şubat ayları arasıdır.

  • Ekonomik değeri çok yüksek olan bir balık türüdür.

  • Kılıç balığının avını daha iyi yakalaması için vücudundan gözlerine ısı aktardığı özel bir sistemi vardır.

  • Kılıçbalığı tüketmek oldukça faydalıdır. 100 gr kılıç balığında 20 gr protein bulunuyor. Yani günlük protein ihtiyacının yüzde 40’ını karşılıyor. Aynı zamanda yüksek miktarda B grubu vitaminleri, fosfor, selenyum, potasyum içeriyor. Özellikle içerdiği selenyum elementi sayesinde vücuttaki serbest radikallerle savaşıyor ve tüm kanser tiplerini önlemeye yardımcı oluyor.

  • D vitamini açısından çok zengin olan kılıç balığının 100 gramı günlük D vitamini ihtiyacının yüzde 140’ını karşılamaktadır.

  • Kılıç balığı hem sağlıklı hem de lezzeti beslenmek isteyenlerin vazgeçilmez besinidir.

  • Sporcuları diyette olanlar rahatlıkla kılıç balığı tüketebilirler.

  • Düzenli balık tüketimi kalp, damar hastalıkları ve kalp krizi riskini azaltıyor. Vücudu ve ruhu daha dinç tutuyor. Tansiyon ve felç riskini azaltıyor.

  • Kılıç balığı gibi büyük balıklarda cıva ve ağır metal oranları yüksek olabilir. Bu yüzden hamile ve çocukların daha az ve ölçülü tüketmesi gerekir.

  • Her yaştan insan farklı reçeteler hazırlayarak kılıç balığını mutlaka sofrasına eklemelidir.

Kılıç Balığı Nasıl Pişirilir?

Kılıç balığı fırında, ızgarada, tavada, kâğıt kebabı şeklinde veya sotelenerek tüketilebilir. Kılıç balığından çok lezzetli şiş de hazırlanır. 

Kılıç balığının pratik olarak şu şekilde hazırlayabilirsiniz. Marine etmek için zeytinyağı, limon suyu, karabiber ve tuzu bir kapta karıştıralım. İsteğe bağlı olarak başka baharatlar da eklenebilir. Ayıklayıp temizlediğiniz balıkların derisini soyun ve fileto şeklinde ayırın. Balıkları kaba ekleyip marinasyon sosunu her yerine yedirelim. Ardından buzdolabında 2-3 saat bekletin. Çıkarıp ızgarada pişirin. Pişen balıkları kızartılmış patates veya bol yeşillikle, roka saltasıyla servis edebilirsiniz. 

Kılıç balıklarını kuşbaşı şeklinde doğrayıp ardından aynı sosla marine edip buzdolabında bekletin. Çöp şişlere aralarına defne yaprağı koyarak dizin ve pişirin. Bu şekilde de vazgeçilmez bir lezzet olacaktır.

Fırında kılıç balığı: Fırında kılıç balığı pişirmek için balıkları ayıklayıp temizleyin, halka halka dilimleyin. Balıkları fırın kabına alın. Yanına domates, soğan, sarımsak ve isteğe bağlı mevsim sebzelerini ekleyebilirsiniz. Balık kendi suyunda ve sebzelerin suyunda pişerken daha lezzetli olacaktır. Üzerlerine zeytinyağı gezdirin ve birkaç dilim limon ekleyin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 35-45 dk. Arasında pişmesi yeterlidir. Bu enfes aynı zamanda şifa kaynağı lezzeti mutlaka denemenizi tavsiye ederiz.

Kılıç balığı fiyatları mevsimden mevsime, bulunduğu bölgeye, ithal edildiği ülkeye göre değişkenlik göstermektedir. Peki, kılıç balığı kilosu ne kadar? Bu sene kılıç balığı tezgâhlarda kaç liradan kendine yer bulacak? Kılıç balığı kilosu, 80-120 lira arasında satılmaktadır.


; )

Yorum Yap

Ad Soyad
Mesaj

Yorumlar