Hindistan cevizi gerek kokusu gerekse tadı açısından çok sevilen otantik bir meyvedir. Dünyanın çeşitli yerlerinde çeşitli şekillerde kullanılır, tüketilir ve sevilir. Hindistan cevizi aynı zamanda çok besleyici bir meyvedir.
Contents
- 1 Hindistan Cevizi Meyvesi Nedir?
- 1.1 Hindistan Cevizi Nerelerde Yetişir?
- 1.2 Hindistan Cevizinin Faydaları Nelerdir?
- 1.3 Hindistan Cevizinin Zararları Nelerdir?
- 1.4 Hindistan Cevizi Satın Alındıktan Sonra Nasıl Tüketilir?
- 1.5 Hindistan Cevizi Fiyatları Nelerdir?
- 1.6 Hindistan Cevizi Nasıl Yenir?
- 1.7 Hindistan Cevizinin Besin Değerleri Nelerdir?
- 1.8 Hindistan Cevizinin Birçok Faydası Vardır
- 1.9 Hindistan Cevizi Nerelerde Satılır?
Hindistan Cevizi Meyvesi Nedir?
Hindistan cevizi dışarıdan sert bir görünüm veren ama içerisi dışı gibi olmayarak şaşırtan lezzetli ve sağlıklı bir meyvedir. Bu otantik tat bir kez yenince damaklarda vazgeçilmez bir tat bırakır. Bir çok vitamin değerine sahip bu meyve tam bir sağlık dostudur. Kahverengi, lifli kabuğunun içinde beyaz kalın bir tabaka halinde en lezzetli kısmını içerir. Ayrıca bu meyvenin içinde bolca su vardır ve bu su içilebilir.
Bu meyve palmiyegiller ailesindendir. Ağaçların en yüksek noktalarında bulunur ve onlara ulaşması biraz zor olabilir. Hindistan cevizi ağaçlarının boyu 25 metreyi bulabilir. Bu devasa ağaçlar yüz yıla kadar da yaşayabilmektedir. Bir asırlık ömrü içerisinde altmış ile yetmiş yıl arasında verim sağlar yani meyve verir. Arecaceae ailesinden bir bitki olan Hindistan cevizi Cocos Nucifera olarak da bilinir.
Hindistan Cevizi Nerelerde Yetişir?
Bu güzel ve otantik meyve tropikal iklimleri sever ve ancak sıcak olan bu iklimlerde kendine yaşam alanı bulabilir. Hindistan cevizi meyvesine Fildişi Sahillerinde, Malezya’da, Tayland ve Sri Lanka’da rastlamak mümkündür. Bu ülkelerin sahip olduğu topraklar kumlu olduğu için Hindistan cevizi ağacının yetişmesi kolaylaşır. Ayrıca tropik iklimin sıcak havaları da aynı topraklarda buluşunca bu ülkeler bu faydalı Hindistan cevizi meyvesi zengini olmuşlardır. Boyu 25 metreye yaklaşan palmiyegillerden olan bu ağaç 100- 120 yıllık hayatının ilk 9-10 yılı sonrasında ölene kadar meyve vermeye devam edebilir.
Hindistan Cevizinin Faydaları Nelerdir?
Tüylü kalın kabuğunun altında sakladığı vitamin ve besin değerleriyle Hindistan cevizi yalnızca beslenme ve sağlık alanında değil kozmetik alanında da kullanılmaktadır. Hindistan cevizi Trans-zeatin içerir. Bu maddenin yaşlanma üzerinde olumlu etkisi olduğu bilinmektedir. Cildin yaşlanmasını geciktiren bu madde hem beslenme alışkanlıklarının hem de kozmetik sektörünün dikkatini üzerine çekmeyi başarmıştır. Anti bakteriyel, antifungal ve antiviral özelliklere sahip olan içeriği ile ilaç sektörünün de çok sık kullandığı bir meyvedir. Hindistan cevizi C, K ve A vitaminlerince zengin bir meyvedir. Sahip olduğu vitaminler ve yağlar cilde, saçlara ve saçlı deriye besleyicilik sağlar. Şampuanlarda ve kremlerde, parfümeride kullanılır. Hindistan cevizinden elde edilen yağda oldukça besleyicidir ve cilt dostudur. Hindistan cevizi uzun süreli tokluk sağlayan bir yapıya sahiptir. Bu sebeple diyet yapılırken kullanılarak zayıflamaya yardımcı olabilir.
Hindistan Cevizinin Zararları Nelerdir?
Hindistan cevizi yağının birtakım zararları da mevcuttur. Fazla kullanımda ciltte aşırı yağlanmaya sebep olacağından gözenekleri tıkayarak sivilce oluşumunu arttırabilir. Hindistan cevizi yağı çok fazla tüketilirse kolesterol oranını arttırabilir. Damarlarda sorunlar yaşanmasına sebep olabilir. Detoks şeklinde kullanımında başta ağrılara sebep olabilir, migreni tetikleyebilir.
Birtakım kişilerin Hindistan cevizine karşı hassasiyetleri bulunabilir. Hindistan cevizi bu kişilerde ciltte alerjiye yol açabilir. Kaşıntı, döküntü şeklinde şikayetler görülebilir. Doymuş yağların tüketimi sağlık açısından önerilmez. Hindistan cevizi de doymuş yağ asidi içerir. Hindistan cevizinin içerdiği doymuş yağ oranı tereyağının içerdiği doymuş yağ oranından daha fazladır. Doymuş yağlarda vücut için çok önemlidir. Dikkat etmeniz nokta kullanacağız ve tüketeceğiniz orana dikkat etmektir.
Hindistan Cevizi Satın Alındıktan Sonra Nasıl Tüketilir?
Söz konusu Hindistan cevizi gibi sert bir meyve olunca nasıl tüketileceği de akıllara takılan sorular arasında yer alıyor. Bu sert meyve dilenirse kırılabilir. Ancak içerideki beyaz tabaka kabuktan çok kolay ayrılmaz. Bu sebeple uygulanabilecek bir alternatif vardır. Hindistan cevizinizi yüz seksen derecelik bir fırında kısa bir süre ısıttıktan sonra keserseniz beyaz tabakanın daha kolay ayrılmasını sağlayabilirsiniz. Bu işlemleri gerçekleştirip beyaz tabakaya ulaştıktan sonra bu tabakayı rendeleyerek tüketebilir ya da rondodan geçirerek parçalayabilirsiniz.
Elde ettiğiniz meyveyi içeceklerde, hazırlayacağınız özgün smoothielerde ve kokteyllerde, tatlı ve kurabiyelerde, pastalarda hatta salatanızda kullanabilirsiniz. Misafirlerinize Hindistan cevizi aromalı farklı kahveler bile hazırlamanız mümkündür. Elde ettiğiniz içerik ile saçlarınız için kür hazırlayabilirsiniz ya da bu kürü kuru bir cildiniz varsa cildinizi nemlendirmek için kullanabilirsiniz.
Hindistan Cevizi Fiyatları Nelerdir?
Hindistan cevizi severlerin merak ettiği konulardan biri de Hindistan cevizi fiyatlarıdır. Tropikal bölgelerden ülkemize ithal edilen bu meyve marketlerimizde, hallerimizde, Türkiye piyasasında kaç liradan alıcıyla buluşuyor diye sormadan edemeyiz. Tropik malların fiyatları pazara ve ülkeye göre değişiklik gösterebilir.
Hindistan Cevizi Nasıl Yenir?
Bu sert görünümlü meyveyi nasıl tüketeceğini öğrenmek isteyenler için birkaç ufak bilgi verelim. Hindistan cevizini kırdıktan ya da ısıtarak kestikten sonra içerisindeki beyaz tabakayı ister rendeler, isterseniz kaşık ile kazıyarak çıkarabilirsiniz. Bu kısmı rondo işlemine tabi tutarak da yenecek hale getirmeniz mümkündür. Meyveyi açtığınızda ortaya çıkan suyu içerek de tüketebilirsiniz. Hindistan cevizinin içeriğini şekerle tüketirseniz hazmınız da kolaylaşacaktır. Beyaz kısım çiğ olarak da tüketilebilir. Bu kısmı tatsız bulan kişiler şekerle tüketmeyi de deneyebilir.
Hindistan cevizi içeriğindeki süt, dilenirse tüketilebilir dilenirse maske yapılabilir. Hindistan cevizinin kendinden biraz daha küçük bir türü daha vardır. Bu türe muskat cevizi, küçük Hindistan cevizi ya da Hint cevizi dendiği bilinmektedir. Muskat cevizinden şarap yapılıp tüketilebilmektedir. Ancak fazla tüketimi halüsinasyonlara sebep olabilmekte, gerçek ve hayali karıştırmaya neden olabilir. Bu şarap çeşidine palmiye şarabı denir.
Hindistan Cevizinin Besin Değerleri Nelerdir?
Hindistan cevizi yapısında doymuş yağlar içerir. Vitamin açısından zengindir. C, A, K vitaminlerini içeren bu meyve sağlık dostudur ve bağışıklığı destekler. C vitamini vücudu soğuk kış günlerinde grip ve üst solunum yolu enfeksiyonlara karşı korur. A ve K vitaminleri göz yapıları ve görme, kanın bileşenleri, iç dengenin düzenlenmesi konularında işlevlere sahiptir.
Hindistan cevizi içeriği anti bakteriyel, antifungal, antiviral özelliklere sahiptir. Bağışıklık destekleyicidir ve hastalıklarla savaşmada vücuda yüksek güç sağlar. Hindistan cevizi vücutta şeker dengesini de sağlamaya yardımcı olur. Çeşitli enfeksiyonlarda (idrar yolu gibi), kemik hastalıklarında (kemik erimesi, osteoporoz) vücuda destek sağlayan besin değerlerine sahiptir. Hindistan cevizi epilepsi rahatsızlığında tedaviye ek olarak tüketilebilir. İçeriği ile vücudun nem dengesini de sağlamaktadır.
Hindistan Cevizinin Birçok Faydası Vardır
Hindistan cevizi içerdiği değerlerle cildin kuruluğunun giderilmesini sağlar. Saçların parlaklık kazanması, canlanması, gürleşmesini kolaylaştırır. Saç dökülmelerini engeller. Saçlarda kepek oluşumunu engeller. Kepek, saçlı derinin nemini kaybederek kuruması ve derinin parçalanarak dökülmesi ile oluşur. Hindistan cevizi içerdiği yağlar ve nem kapasitesi ile cildin kuruluğunu giderir. Saçlar ve saçlı deri yağlı fazlardan beslenir ve güçlenir. Bu sebeple saçların bazen kendi yağına bırakılması her gün yıkanmaması önerilir. Ancak bunlar etkili olmadığında bu sorunu çözmek için Hindistan cevizi yağı kullanılması önerilir. Hindistan cevizi dilenirse yenilerek dilenirse kür olarak saça uygulanarak ya da yağı maske olarak saça uygulanarak kullanılabilir. Bir miktar Hindistan cevizini tüketip geri kalanını saçlarınız için kullanmanız daha sağlıklı sonuç almanızı sağlayabilir. Böylece nem dengesini hem içeriden hem dışarıdan desteklemiş olursunuz. Saçlarınız böyle bir bakım ile kısa sürede dilediğiniz forma ulaşabilir. Hindistan cevizi bu bakımdan saçlar için çok büyük bir besin kaynağı sağlamaktadır.
Hindistan Cevizi Nerelerde Satılır?
Hindistan cevizi severler ya da hindistan cevizini denemek isteyenlerin akıllarına takılan bir diğer soru da Hindistan cevizine nereden ulaşabilecekleridir. Hindistan cevizi günümüzde süpermarketlerde dilerseniz dilimlenmiş olarak alabilme seçeneğiyle satışa sunulmaktadır. Meyve sebze hallerinde ve pazarlarda da kendisine yer edinmeyi başarmış hindistan cevizini bir takım aktarlar da bulundurmaya başlamıştır.