20.04.2024



HAMSİ FİYATLARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN.


Yapılan araştırmalara göre balık, ruh sağlığından kalp sağlığına kadar birçok konuda koruyucu ve sağlıklı bir besin kaynağıdır. Haftada iki kez balık tüketerek günlük ihtiyacınız olan besin ve mineral oranlarını karşılamış olursunuz. Düzenli balık tüketimi hafızayı güçlendirir, cilt ve saç için faydalıdır, diyabet riskini azaltır, depresyondan korur, kalp damar hastalıklarını engeller. Hamsi balığı, yapısında bulundurduğu doymamış yağ asitleri, kalsiyum ve Omega-3 sayesinde kandaki kötü kolesterol oranını düşürürken aynı zamanda kalp krizi riskini de azaltır.

Her bütçeye uygun balık çeşidi bulunmakla birlikte seçeceğiniz balığın besin değeri yüksek ve yağ oranının iyi olması daha faydalı bir besin kaynağı olması anlamını taşır. 

Hamsi balığı en çok Karadeniz ve Marmara bölgesinde bulunan ve sıkça tüketilen en uygun fiyatlı balık çeşididir. Özellikle Karadeniz bölgesinde sıkça tüketilen hamsi balığı hamsi çorba, hamsi tava, hamsili pilav, hamsi kuşu, hamsi buğulama gibi birçok yemeği yapılmaktadır. Hamsi balığı boyutları küçük, kılçıkları yok denecek kadar ufaktır. Tüketimi kolaydır. Hamsi balığını, kemik gelişim açısından kılçıklarıyla tüketmek daha faydalıdır. Hamsi balığı özellikle yağda eriyen A ve D vitaminleri bakımından zengindir. Kansızlığı önler. Çocuklarda kemik gelişimine yardımcı olurken yaşlılarda tüketimi ise Alzheimer gibi rahatsızlıkları önler. 

Hamsi balığı yapısından B vitaminlerinin yanı sıra yapısında bolca kalsiyum bulundurur. Hamsi balığı muhteşem bir Omega-3 kaynağıdır. Yapısındaki kalsiyum sayesinde kemik sağlığını korur ve kemik gelişimini destekler. Diyet yapanların da menüsünde sürekli bulundurması gereken muhteşem protein kaynağı olan balık aynı zamanda doyurucu özelliği sayesinde diyetinizi kolaylaştırır.

Sular soğudukça hamsi balığı yağ oranı artar ve balık lezzeti de doğal olarak artar. Dolayısıyla Eylül’den başlayarak kış aylarında balık daha lezzetli bir besindir.

Hamsi Balığını Nasıl Pişirmeli?

Hamsi balığı çoğunlukla mısır unuyla kızartılarak tüketilmektedir. Ancak bu pişirme yönteminde besin değerlerinin çoğu kaybolabilmektedir. Bu nedenle kızartmaktan çok buğulama veya fırında pişirme yöntemiyle daha lezzetli ve besin değeri yüksek balıklar tüketmelisiniz.

Hamsi balığını fırında pişirirken, ayıklanmış ve temizlenmiş balıklarımızı mısır unu ve tuz karışımına bulayalım. Fırın tepsisine serdiğimiz yağlı kâğıt üzerine hamsi balıklarını dizelim ve üzerlerine bir miktar zeytinyağı gezdirelim. Balıklar bu sayede daha çıtır çıtır olacaktır. Üzerine isteğe göre limon dizelim. Hamsiyi önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 35 dk. pişirmek yeterli olacaktır. Balık yanında patates kızartması ve salata da lezzetli yancıları olacaktır. Patatesi fırında baharatlarla ve daha az yağla kızartmak yine hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı bir alternatiftir.

Fırında hamsi buğulama yaparken ise ayıklanmış ve temizlenmiş balıkları fırın tepsisine dizin ve üstüne domates, kuru soğan, sarımsakları ekleyin. Tuz, karabiber ve limonunu da ilave ettikten sonra önceden ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır.

1 porsiyon fırında hamsi yaklaşık 350 kaloriye denk gelmektedir.

Balığın yanında roka tüketmek lezzetli bir alternatiftir. Fakat şu da bilinmelidir ki; roka balıktaki kalsiyumun vücutta emilmesini engeller, dolayısıyla balığın yanında çok fazla roka tüketmemek gerekli.

Hamsi balığı fiyatları diğer balık türlerine göre fiyatı en uygun balıktır. Peki, hamsinin kilosu ne kadar? Bu sene hamsi tezgâhlarda gene en uygun fiyatlı ve en lezzetli balıklardan biri olarak kendine yer bulacak. Hamsi fiyatları hava koşullarına, deniz suyunun sıcaklığına, balık bolluğuna ve diğer faktörlere bağlı olarak değişmektedir.

  • Hamsi balığının taze olup olmadığını anlamak için gözlerinin parlak ve canlı durmasına dikkat etmek gerekir. Ayrıca balığa bir parmakla dokunduğunuzda tekrar aynı şeklini alıyorsa balık taze demektir.

Hamsi balığı ülkemizde ekonomik fiyatından, lezzetinden dolayı sıkça tüketilen bir balıktır. Karadeniz, Marmara denizinde çokça hamsi balığı bulunmaktadır. Hamsi balığı parlak rengi, küçük gövdesi, kendine özgü muhteşem lezzetiyle hemen herkes tarafından tüketilen sağlık ve şifa dolusu bir balıktır. Karadeniz bölgesinde çok sevilen, mutfakların vazgeçilmezi olan hamsi balığı, çorbalardan pilavlara hatta tatlısı dahi yapılan bir balık olup, birçok yemeğin ana ürünüdür

Hamsi Balığı Özellikleri ve Faydaları

  • Hamsi balığı sürüler halinde yaşar. Maksimum 5 yıl yaşayabilirler.

  • Kalp ve damar sağlığı dostu olan hamsi balığını ayda mutlaka 1-2 kez tüketmenizi öneriliyor. Düzenli hamsi tüketimi kalp, damar rahatsızlıklarını, diyabeti, tansiyonu, felç riskini azaltır.

  • Hamsi balığı yapısında bolca iyot bulunduran balıklardan biridir.  Yapısında bulunan iyot sayesinde vücudunuzun tuz ihtiyacını karşılar. Hamsi tüketerek tuz ihtiyacınızı doğal yoldan karşılamış olursunuz.

  • Hamsi balığı A,D vitaminleri, B grubu vitaminleri, A, C vitaminleri ve omega3 bakımından oldukça zengindir. Hafızayı destekler, unutkanlığı engeller, kemik gelişiminde önemlidir. Eklem sağlığını korur. Göz sağlığını korur.

  • Kılçıkları küçüktür ve yenebilir, kılçıklarıyla tüketilen hamsi balığı daha sağlıklı ve faydalıdır.

  • 100 gram hamsi balığı yalnızca 130 kaloridir.

  • 100 gram hamsi 20 gram protein içermektedir. Sporcular, diyette olanlar hamsi balığını menülerine rahatlıkla ekleyebilirler.

  • Düzenli hamsi tüketimi hücre yenilenmesini arttırır. Yaralı dokuların iyileşmesini hızlandırır.

  • Cilt, saç, tırnak sağlığını korur, güçlendirir, besler. Düzenli hamsi tüketiminde daha aydınlık bir cilt ve parlak saçlara sahip olurunuz.

  • Hamside bolca kalsiyum, fosfor, iyot, demir, selenyum mineralleri bulunur. 100 gram hamsi tüketimi günlük mineral ihtiyacımızı karşılar.

  • Düzenli hamsi tüketimi akciğer rahatsızlıkları için şifa kaynağıdır.

  • Hamsi balığı yemesi ve yapması kolay bir balıktır. Sindirimi kolaydır.

  • Kanın incelmesini sağlar. Kan pıhtılaşmasını önler.

  • Hamsi tüketimi migren gibi şiddetli baş ağrılarına iyi gelir.

  • Hamsi tüketimi depresyon ve stresi azaltır. Mutluluk hormonunun salgılanmasını arttırır.

  • Hamsi balığı fiyatı ekonomik olmakla beraberi sağlıklı lezzetli, şifa kaynağı bir balıktır.

  • Hamsi balığı tüketirken mevsiminde tüketmeye ve doğru pişirme yöntemiyle tüketmeye özen göstermelisiniz. Balıktan maksimum faydayı bu şekilde sağlarsınız.

Taze Hamsi Balığı Nasıl Anlaşılır?

Hamsi balığı tazeyse gözleri parlak, solungaçları canlı kırmızı renkte olmalı, pulları parlak ve gergin olmalı. Kuyruğu sert ve dik olan hamsi aynı zamanda parmakla basıldığında çukur oluşmuyorsa taze hamsi balığıdır.

Hamsi Balığı Pişirme Yöntemleri

Hamsinin hamsi tava, hamsi buğulama, hamsi pilavı, hamsi kuşu, hamsi füme, ızgara hamsi, hamsi çorbası, hamsi tatlısı, hamsi reçeli, hamsi köftesi,  fırında hamsi şeklinde birçok tarifi bulunuyor. Şüphesiz ki en az kalorili ve en sağlıklı pişirme yöntemi hamsiyi fırında veya hamsi buğulama şeklinde pişirip tüketmektir.

Hamsi tava yapacaksanız,  temizlediğiniz hamsilerin kılçığını da çıkarın. Ardında mısır unu-tuz karışımına batırın ve kızmış yağda önlü arkalı kızartın. Dilerseniz bu şekilde hazırladığınız hamsileri yağlı kâğıtta fırında da pişirebilirsiniz. Bu şekilde daha az yağlı ve sağlıklı hamsiler elde edersiniz. Kısa sürede hazırlanan pratik, lezzetli olan hamsi tavaya doyamayacaksanız.  Hamsi tavayı yanında mısır ekmeği ve bol yeşil, iki salatayla servis edebilirsiniz.

Hamsiyi kızartmak besin değerlerini öldürdüğü için kızartmaktansa fırında, buğulama şeklinde veya ızgarada pişirmeyi tercih etmelisiniz. 

Hamsi Buğulama Nasıl Yapılır?

Sofranıza sağlık ve lezzet katacak hamsi buğulama için öncelikle hamsileri temizleyin. Bol suda yıkayın. Domates, kırmızı soğan, limonları halka şeklinde doğrayın. Hamsileri bir kaba alarak zeytinyağı, tuz, karabiber ile karıştırın. Hamsileri fırın tepsisine dizin. Üzerine, dilimlediğiniz sebzeleri dizin. Maydanoz sapları ekleyebilirsiniz. İsteğe göre taze biberiye de ekleyebilirsiniz. 2 çay bardağı su ekleyin. 180 derecelik fırında 15 dk. Pişirmeniz yeterli olacaktır. Hamsi buğulama yemeğini yanında barbunya pilakiyle servis edebilirisiniz.

Püf nokta: Hamsi pişerken oldukça koku yayan bir balıktır. Kokusunu azalması ve fırınınızın kokmaması için fırına defneyaprağı ekleyebilirsiniz. Hamsiler piştikten sonra fırına sıkılmış limon kabuğu koymanız da hamsi kokusunu temizleyecektir.

Hem lezzeti hem sağlıklı olmasıyla sık sık tüketilen hamsi balığı fiyatları bu sene ne olacak? Hamsinin kilosu ne kadar? Sorularına gelelim. Hamsi fiyatları mevsimden mevsime, bölgeden bölgeye ve balık miktarına bağlı olarak değişkenlik göstermekle birlikte hamsinin kilosu, 15-25 lira arasında değişmektedir.


; )

Yorum Yap

Ad Soyad
Mesaj

Yorumlar

kamil atalay
samsun balık halinin suyu cıktı herhalde balık fiatlarını takip edemiyoruz neden