Guava, yüksek profilli besinler açısından zengin bir başka tropikal meyvedir. Eşsiz lezzeti, tadı ve sağlığı geliştirici nitelikleri ile meyve, genellikle “süper meyve” olarak etiketlenen yeni fonksiyonel gıdalar kategorisine kolayca girer. Yaprak dökmeyen, tropikal bir çalı veya muhtemelen orta Amerika kökenli küçük büyüyen bir ağaçtır. Guavas aslında hem nemli hem de kuru iklimlerde iyi gelişir ve kısa süreli soğuk büyülere tolere edebilir, ancak sadece birkaç derece dona dayanabilir. Değişen ortamlara adaptasyonu, onu bazı tropik bölgelerde favori bir ticari ürün haline getirir. Botanik olarak, bu harika meyve Myrtaceae ailesine, Psidium cinsine aittir. Bilimsel adı: Psidium guajavadır.
Contents
- 1 Guava Meyvesi Nedir?
- 1.1 Guava Nerelerde Yetişir?
- 1.2 Guava Faydaları Nelerdir?
- 1.3 Diğer Faydaları
- 1.4 Guava Zararları Nelerdir?
- 1.5 Guava Alındıktan Sonra Nasıl Tüketilmelidir?
- 1.6 Guava Fiyatları Nelerdir?
- 1.7 Guava Meyvesi Nasıl Yenir?
- 1.8 Guava Meyvesi Besin Değerleri Nelerdir?
- 1.9 Guava Nerede Satılır?
- 1.10 Guava meyvesi çok yaygın bir meyve olmadığından pazarlarda satılmaz. Guava meyvesini büyük marketlerde bulabilir ya da internetten sipariş verebilirsiniz. Her meyve gibi bu meyveyi de birçok farklı yol ile edinebilir ve tüketimine başlayabilirsiniz.
Guava Meyvesi Nedir?
Meyve, tatlı misk aroması ve kremsi dokusu ile olgunlaştığında yumuşaktır. Dahili olarak, eti çeşidine bağlı olarak renk değiştirir ve beyaz, pembe, sarı veya kırmızı olabilir. Olgun meyvelerin tatlı ekşi tadı olan zengin bir tadı vardır. Her meyve, özellikle merkezinde yoğunlaşan çok sayıda küçük, yarı sert yenilebilir tohum içerir.
Guava Nerelerde Yetişir?
Guava, Güney Meksika’ya özgüdür. Amerika Birleşik Devletleri’nde Hawaii, guavanın tek ticari üreticisidir, ancak Güney Kaliforniya ve Florida’daki küçük dikimlerde bulunur. Bir zamanlar Florida esas olarak konserve için guava üretti. Birkaç yıldır Türkiye de de yetiştirilmektedir.
reklam_alani
Guava Faydaları Nelerdir?
- Guava, kalori ve yağ bakımından düşüktür, ancak kanserlerin, yaşlanmanın, enfeksiyonların vs. önlenmesinde önemli bir rol oynayan birkaç hayati vitamin, mineral ve antioksidan polifenolik ve flavonoid bileşiği taşır
- Meyve çok zengin bir çözünür diyet lifi kaynağıdır (100 g meyve için 5.4 g, DRA’nın yaklaşık%14’ü), bu da onu iyi bir kütle müshil yapar. Lif içeriği, toksinlere maruz kalma süresini azaltarak ve kolondaki kansere neden olan kimyasallara bağlanarak kolon mukozasının korunmasına yardımcı olur.
- Guava-meyve mükemmel bir antioksidan C vitamini kaynağıdır. 100 g taze meyve 228 mg bu vitamini sağlar, gerekli DRI’nin üç katından fazla (günlük önerilen alım). Kalın dış kabuğunun hemen altındaki et, iç kremsi hamurundan çok daha yüksek seviyelerde C vitamini içerir.
- Bilimsel çalışmalar, C vitamini açısından zengin meyvelerin düzenli olarak tüketilmesinin, insan vücudunun bulaşıcı ajanlara karşı direnç geliştirmesine ve vücuttan zararlı serbest radikallere neden olan kanserin temizlenmesine yardımcı olduğunu göstermektedir. Ayrıca, vücutta kolajen sentezi için gereklidir. Kolajen, insan vücudundaki kan damarlarının, cildin, organların ve kemiklerin bütünlüğünü korumak için gerekli olan temel yapısal proteinden biridir.
- Meyve çok iyi bir A vitamini kaynağıdır ve beta-karoten, likopen, lutein ve kriptoksantin gibi flavonoidlerdir. Bileşiklerin antioksidan özelliklere sahip olduğu bilinmektedir ve bu nedenle optimum sağlık için gereklidir. Ayrıca, sağlıklı mukoza ve cildi korumak için de önemlidir.
- 100 g pembe guava meyvesi, domateslerden neredeyse iki kat daha fazla likopen sağlar. Çalışmalar, pembe guavalardaki likopenin, UV ışınlarından kaynaklanan cilt hasarını önlediğini ve prostat kanserinden koruma sağladığını göstermektedir.
Diğer Faydaları
- Taze meyve çok zengin bir potasyum kaynağıdır. Ağırlık başına muz ağırlığı gibi diğer meyvelerden daha fazla potasyum içerir. Potasyum, kalp atış hızını ve kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olan hücre ve vücut sıvılarının önemli bir bileşenidir.
- Ayrıca, meyve ayrıca pantotenik asit, niasin, B-vitamini (piridoksin), E ve K vitamini gibi magnezyum, bakır ve manganez gibi minerallerin orta düzeyde bir B-kompleks vitamin kaynağıdır. İnsan vücudu manganez, antioksidan enzim, süperoksit dismutaz için bir ortak faktör olarak kullanır. Kırmızı kan hücrelerinin üretimi için bakır gereklidir.
- Guava yaprakları ile yapılan çay, şeker hastalarında kan şekeri seviyelerinin düşürülmesinde etkilidir. Guava yaprakları alfa-glukosideaz enzim aktivitesini azaltır ve her iki mekanizma da kan şekeri seviyelerini düşüren sükroz ve maltoz emilimini önler. 12 hafta boyunca guava yaprağı çayı içen diyabetliler, insülin üretiminde bir artış olmadan daha düşük kan şekeri seviyeleri buldular.
- Guava güçlü antioksidan güçler, özellikle kırmızı guava içerir. Bu bileşikler, cilt hücrelerine zarar verebilecek ve erken yaşlanmaya neden olabilecek serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olur.
- Guava yaprakları diş ağrılarını, oral ülserleri ve şişmiş diş etlerini yatıştırdığı bilinen faydalı bir meyve suyu yapabilir. Meyve suyu, tropikal olarak uygulandığında herhangi bir oral yaraların iyileşme sürecini hızlandırır ve ayrıca ağız içindeki bakteriyel enfeksiyon risklerini azaltır.
Guava Zararları Nelerdir?
Guavadan, muhtemelen ölümcül reaksiyonları önlemek için alerjisi olanlar tarafından kaçınılmalıdır. Reaksiyonlar, bireyin duyarlılığına, porsiyon boyutuna ve maruz kalma süresine bağlı olarak hafif veya şiddetli olabilir. Guava yedikten veya dokunduktan sonra bu belirtileri yaşarsanız alerjiniz olup olmadığını belirlemek için bir sağlık uzmanına başvurun:
- Nefes almada zorluk
- Şişmiş ağız, dudaklar veya dil
- Kaşıntılı, yaprakları dokunduktan sonra kırmızı döküntü
- Hışıltı, öksürük veya göğüs sıkışması
- Hapşırma, tıkanıklık veya burun akıntısı
Guava alerjileri mümkün olsa da yaygın değildir.
Guava Alındıktan Sonra Nasıl Tüketilmelidir?
Bir guava ne kadar yumuşak olursa, o kadar tatlı ve daha lezzetli olur. Guavaların aşırı yumuşakken en iyi oldukları için, aynı zamanda son derece kolay bozulabileceğini unutmayın. Guavalarınızı satın aldıktan veya aldıktan sonra, meyveyi satın alırken ne kadar olgun olduğuna bağlı olarak, kötüleşmeden yaklaşık iki gün dayanır. Bu meyvenin jöle, reçel ve marmelat için mükemmel olmasını sağlayan yüksek bir pektin seviyesi vardır. Bazı yerlerde taze yenilirken, bazılarında tuz, biber ve baharat ile servis edilir. Guava, C vitamini ve diyet lifi bakımından zengindir. Yapraklarının tıbbi özelliklere sahip olduğu düşünülmektedir ve halk tıbbında yıllardır kullanılmaktadır. Guava özellikle meyve suyu olarak dünyada popülerdir.
Guava Fiyatları Nelerdir?
Guava meyvesini marketlerde ve internet mağazalarında da farklı fiyatlarda satılmaktadır.
Guava Meyvesi Nasıl Yenir?
Guava çiğ de yenir veya içeceklerde, tatlılarda ve şekerlerde bir bileşen olarak kullanılır. Dünyanın birçok yerinde, guava, tatlı lezzetini ortaya çıkaran biraz tuz serperek yenir. Meyve kokulu bir aroma verdiğinde ve cildi içeri bastırdığında hafifçe verdiğinde olgunlaşır. Guava elden veya merkezden kesip kepçe ile yenebilir. Meyve genellikle dilimler halinde kesilir, tohumlar çıkarılır, daha sonra guava salatalara, tatlılara vb. Eklenir. Olgun meyveler buzdolabında birkaç gün saklanır.
Guava Meyvesi Besin Değerleri Nelerdir?
Guava, vitaminler, mineraller, antioksidanlar, polifenoller ve flavonoidlerle dolu bir besin santralidir. Ek olarak, 100 gramlık bir guava porsiyonu yağ ve kalorisi düşüktür ve lif için%14 diyet referans alımı (DRI) içerir. Çoğu Amerikalı, günde önerilen 25-38 g lifin%50’sinden daha azını tüketmektedir. Guava, A ve C vitaminleri, bakır, folat ve lif için iyi bir kaynaktır. Demir karoten ve likopen gibi antioksidanların yanı sıra demir, B vitaminleri, potasyum, çinko ve fosfor içerir. Besin maddelerinin bu sinerjisi yaşam boyu sağlığa ve hastalıktan korunmaya da katkıda bulunabilir.