19.04.2024



EN DÜŞÜKEN YÜKSEKTARİH
8,50 TL 11,00 TL 01.05.2018
8,25 TL 11,37 TL 02.05.2018
 8,25 TL      11,37 TL    02.05.2018




























Fatsa Fındık Borsası Ne Kadar Oldu

                Fındık, Türkiye’de en çok Karadeniz Bölgesi’nde yetiştirilen, 3-4 metre civarında boyu değişkenlik gösteren tüylü ve kenarlı dişli yaprakları bulunan bir ağacın sert bir kabuk içerisinde bulunan yağlı ve nişastalı bir ürünüdür.

                Türkiye’de en çok fındık yetiştirilen ve en çok fındık tarlası olan bölgeler arasında bulunan Fatsa fındık arazileriyle ve sattığı fındıklarla, fındık borsasında önemli bir yere sahiptir. Ağustos başı ile Ağustos sonu arasında, fındık bahçelerindeki fındık dallarının silkelenmesi ve yere düşen fındıkların toplanmasıyla Fatsa fındık fiyatlarıda borsaya düşmeye başlamaktadır.

Fındık Çeşitleri

                Türkiye’de yetiştirilen birçok fındık çeşidi vardır. Bu fındıkların farklı olmasının en önemli sebebi fındık ağaçlarının farklı olmasından kaynaklanmaktadır. Görüntü açısından aynı gözüken fındıklar aslında lezzet olarak son derece farklıdırlar. Bu farklılığın sebebi fındık ağaçlarının farklı olmasıdır. Fındık ağaçlarının çeşitliliğinin en fazla olduğu bölge arasında da Fatsa gelmektedir. Fatsa’da bulunan fındık tarlalarının hektar açısından diğer bölgedeki fındık tarlalarına göre fazla olması Fatsa fındık fiyatlarına da oldukça yansımaktadır.



Fındık Ağacının Genel Özellikleri

                Fındık ağacının çiçekleri yapraklarından önce açmaktadır. Fındık ağacının yaprakları yapı itibariyle yuvarlak, oval veya yürek biçimindedir ve yaprakları tüylü olup kenarları dişlidir. Fındıklar sadece dişi yapraklarda olgunlaşır ve toplanılır. Fındık ağaçları türlerine bağlı olarak farklı boyutlarda olabilir. Çalı formunda olan fındık ağaçları olduğu gibi 15-20 metreye kadar uzanan fındık ağaçları da mevcuttur. Bunların dışında 3-4 metre boylarında olan kültür fındık ağacı çeşitleri de vardır. Fındık ağaçlarının kökleri diğer ağaçlar göre çok fazla derine gitmez. Yani fındık ağaçları kazık köke sahip değildir. Fındık ağaçları kış aylarında tüm yapraklarını dökerler. Fındık ağacından çok daha iyi verim alınması için yabancı bir başka ağaç ile döllenme yapılması gerekmektedir. Fındık ağaçlarından her yıl verim alınmaz. Fındık bir yıl hasat verirse gelecek yıl hasat vermeyip dinlenir.

                Hektar başına düşen fındık üretimi verimi oldukça düşüktür. Fındık ağaçlarına yapılan iyi bir bakım, gübreleme ve ağaçların budanması ile hektar başına alınacak verim iki üç katına kadar çıkması mümkündür. Fındık ağaçlarına bu bakımın yapılmaması durumunda yalnızca 400-500 kilo gram hasat elde edilir. Fatsa’nın da dahil olduğu fındık üretimi yapan birçok şehir için fındık üretimini artırma çabaları oldukça önem kazanmış durumda.



Hasat Sonrası Fındıklar

                Hasat zamanı gelen fındıklar toplandıktan sonra arazinin durumuna göre ya toplanılan gün ya da birkaç gün sonrasında harmana getirilmektedir. Hasat edilen fındıklar harmana getirildikten sonra 10-15 cm kalınlığında serilir ve fındığın zurufları kahverengi oluncaya kadar güneşte ön kurutması yapılır. Soldurma işlemini tamamlayan fındıklar zuruflarından ayrılır ve tenteler üzerinde ince bir tabaka halinde fındıklar yine kurumaya bırakılır. Yapılan ön kurutma da dahil olmak üzere 15-20 gün içerisinde hasat edilen fındıklar kurumaktadır. Türkiye’deki fındıkların lezzetli olmasının en büyük sebebi doğal yöntemlerle ve güneş altında kurutulmasıdır.

                

; )

Yorum Yap

Ad Soyad
Mesaj

Yorumlar