1. Anasayfa
  2. Tropikal Meyveler

Durian Meyvesi Fiyatları

Durian Meyvesi Fiyatları
0
Geoit - Reklam Alanı (Yazı Sonu)

Dünya üstünde birbirinden farkı ve eşsiz özellikte meyve var. Bazıları sahip oldukları özellikler ile akıllara durgunluk veriyorlar. Ülkemiz meyve ve sebze zengini olsa bile dünyada ki çeşitliliğin tamamına sahip olmamız mümkün değil. Gelişmeler ve küreselleşme ile bugüne dek görmediğimiz meyve sebzeler ile karşılaşıyoruz. Bu meyveler tropik iklimlerden ülkemize gelmeyi başarmış meyveler. Bazıları Uzak Doğudan bazıları Asya’dan kopup geliyor. Artık sıra dışı olan tüm bu meyvelere ulaşmamış çok daha kolaydır. Yeni tanıştığımız mucizevî yabancılar besin değerleriyle de hepimizi şaşkınlığa uğratıyor.

Bu yazımızda görünümü ve özellikle kokusu ile şaşırtan Durian meyvesini anlatacağız. Durian meyvesi çok uzaklardan gelen bir lezzet. Harika bir lezzete sahip olmasına rağmen ilginç görünüşü ve kokusu insanların kafasını karıştırabiliyor. Her nasıl kokuyor olursa olsun içerinde sakladığı besin değerleri için alınmaya değer bir meyvedir. Ayrıca meyvesinin oldukça hoş ve mayhoş bir tada sahip olduğu söylenir. Dikenli görünümünün altında yumuşak güzel bir meyve dokusu vardır. Bu sıra dışı meyve oldukça kafaları karıştırdı ancak ünü de giderek artmaya devam ediyor

Durian Meyvesi Nedir?

Durian meyvesi oldukça iddialı bir meyvedir. Görünüşü ile bir kirpiyi andıran dikenli bu meyvenin içi ve dışı birbirine oldukça zıttır. İlk tanışmada Durian’dan uzak kalmayı tercih edebilir ve meyve olduğundan bile şüphe duyabilirsiniz. Ancak önyargılı davranmadan önce Durian hakkında birtakım bilgiler edinmelisiniz. Bu meyveye yurt dışında cennet- cehennem meyvesi denir. Durian’ın bu unvanı almasının sebebi ise özellikleridir. Dışı dikenli ve hoş kokmayan bu meyve başta itici bulunabilir. Dış kabuğunun kokusunun sarımsağa benzediği söylenir. Dışarıdan böylesine zor görünen bu meyve kabuğunun altında ise yumuşak sarı kütleler saklar. Bu sarı tabakaların tatları ise oldukça güzeldir. Her bir Durian meyvesinin içinde 6 adet sulu kısım bulunur. Mayhoş tada sahip olan bu kısmın içinde tohumlar bulunur. Bu tohumların yenmesi solunum sıkıntısı yaşanmasına sebep olabilir. Durian meyvesinin dışarıdan ve içeriden görüntülerinin böyle zıt olması sebebiyle kendisine cennet- cehennem meyvesi denmesi uygun görülmüştür.

Durian meyvesinin yurtdışında bazı kamusal alanlarda bulundurulması, otobüs gibi toplu taşıma araçlarında taşınması kokusu sebebiyle yasaklanmıştır. Durian meyvesine cennet- cehennem meyvesi dışında meyvelerin kralı denir. Bu unvanıyla da oldukça tanınan Durian meyvesinin ilginç özellikleri bitmediği gibi besin değerleri de saymakla bitmiyor.

Durian Meyvesi Nerelerde Yetişir?

Durian meyvesi ülkemiz orijinli bir meyve değildir. Bu meyve Güneydoğu Asya; Malezya, Tayland ve Vietnam bölgelerinde yetişen bir meyvedir. Tropik iklim sever. Oldukça yağlı bir meyvedir. Sıcaklık ister ancak ormanların içinde kendiliğinden yetişebilir. En çok ormanlarda yetişir. Çok yüksek ağaçlarda büyüyen bu meyve sert bir kabuğa sahiptir. Durian meyvesi ağaçları 40 metreye kadar ulaşır.

Geoit - Reklam Alanı (Yazı Sonu)

Durian Meyvesi Faydaları Nelerdir?

Durian meyvesi birçok sebepten yenmesi zor bir meyvedir. Yenmesini zorlaştıran konulardan biri dikenli sert kabuğu, diğeri ise kabuğunun istenmeyen kokusudur. Ancak bunlara sabredip meyvesini yerseniz sizi çok güzel bir tatla kucaklayacaktır. Durian meyvesinin yalnızca tadı cezp edici değildir, besin içerikleri ile de göz doldurur. Durian meyvesinin içi yumuşak etli ve suludur. Mide için hazımsızlık riski oluşturmaz. Kolayca sindirilir. Durian meyvesi vücuda çok yüksek miktarda enerji sağlar. Zor fiziksel koşullar altında çalışan kişiler için oldukça sağlam bir besin ve enerji kaynağıdır. Çok uzun süre tok kalmayı sağlayarak bu koşullara dayanmayı kolaylaştırır.

Cennet ve cehennemi tek vücutta toplamış olan durian meyvesi namı diğer meyvelerin kralı kan basıncının normal seviyelerde kalmasına yardımcı olur. Kan basıncı kontrolü sağlayarak tansiyonu düzenler. Tansiyon vücut için çok önemli bir değişkendir. Tansiyonda oluşacak ani değişiklerin sonucu ölüm bile olabilmektedir. Bu yüzden durianın düzenli tüketimi tansiyon kontrolünde önemli yer tutabilir. Durian meyvesi hiç kolesterol içermez. Ancak yüksek oranda yağ içerdiği için doktor görüşü almakta fayda vardır. Durian meyvesi sahip olduğu vitamin ve mineral değerleri ile bağışıklık sistemini destekler ve vücut direncini arttırır. Antioksidan özelliğinde olan durian meyvesi kansere karşı hücreleri koruma görevi görür.

Bakır gibi içeriklere sahip olan durian meyvesi kan oluşumu için değerli bir besindir. Kansızlık sorunu yaşayanlar için doğal yoldan kan üretimini destekler. Durian meyvesi yağlı bir besin olduğundan cilt kuruluğu, kepek sorunu yaşayan kişilerin ciltlerinin nemlenerek sorunlarının çözülmesine yardımcı olabilir.

Durian Meyvesi Zararları Nelerdir?

Durian meyvesinin birçok yararının yanında dikkat edilmesi gereken besin değerlerine sahiptir. Yüksek oranda yağ içeren durian meyvesi, kilo kontrolü yapan kişilerce dikkatli tüketilmelidir. Yağlı besinlerden uzak durulmasını gerektiren rahatsızlara sahip kişiler tarafından tüketilmemesi gerekir. Hamilelik sürecinde ve emzirme döneminde olan bireylerin doktor görüşü olmadan tüketmemesi gerekir. Kişilerin vücutlarının hassasiyetlerini göz önüne alarak alerjik reaksiyon gösterme ihtimalleri hesaba katılarak tüketilmelidir.

Durian Meyvesi Satın Aldıktan Sonra Nasıl Tüketilir?

Durian meyvesi yurtdışında satılırken parçalara bölünmüş olarak satılır. Ancak sipariş üzere alıyorsanız size meyvenin tamamı gelebilir. Böyle bir durumda meyveyi dikkatlice kesmeniz gerekir. Dış kabuğunun kesilmesi tehlikeli olabilir. İçerisinden altı hane çıkacaktır. Bu haneler etli ve suludur. Çekirdeklerin yenmemesi gerekir. Bu çekirdekler sindirildikten sonra solunum yollarında sıkıntılara yol açabilir. Bu meyveyi çiğ yemeden önce biraz soğutmanız önerilir. Böylece tadı daha mayhoş olacaktır. Yurt dışında durian meyvesi çok çeşitli şekillerde kullanılır. Meyvenin kabuğu kumaş beyazlatmada değerlendirilir. Durian meyvesi Tayland gibi ülkelerde konserve hale getirilerek uzun süre saklanabilir. Baharatlı yemeklere katılan durian meyvesi çok yağlı bir besin olduğu için doyuruculuğundan ötürü yemeklerin gözdesi olmuştur. Bu meyveyi dilerseniz pişirerek yiyebilirsiniz ancak çekirdeklerini çıkardığınızdan emin olunuz. Çiğ olarak tatlı ve içeceklerde kullanabilirsiniz. Dondurma gibi sütlü tatlılar için farklı bir hoş koku olarak değerlendirebilirsiniz.

Durian Meyvesi Fiyatları Nedir?

Ülkemizde yaygın olmamasına rağmen durian meyvesini merak etmeyenler yok değildir. Durian meyvesinden edinmek isteyen kişiler bu meyvenin kaç lira olduğunu merak ediyorlar. Alacağınız durian meyvesi miktarına göre ödeyeceğiniz tutar değişecektir ancak bütçenize uygun alışveriş yapabilmeniz mümkündür.

Durian Meyvesi Nasıl Yenir?

Durian meyvesi kesilmiş halde elinize ulaşmadıysa kesme işlemini bir bıçak yardımıyla yapınız. Ancak dikkatli olmanız gerekmektedir. Meyvenin içerisinden 6 parça halinde yenecek kısımları çıkartınız. Tohumlarından ayırdığınız meyveyi soğutarak yemeniz önerilir. Tohumlarını tüketmemelisiniz. Aksi halde solunum yolu problemleri yaşayabilirsiniz.

Durian Meyvesi Besin Değerleri Nelerdir?

Durian cennet cehennem meyvesi çokça yağlı bir besindir. Bu yüzden diyet yaparken kullanımında dikkat edilmediler.100 gram durian meyvesi tüketiminde 147 kalori alırsınız. 100 gram durian meyvesi tüketimi ile alacağınız besin değerleri aşağıda belirtilmiştir.

  • Karbonhidrat (g)- 27.09
  • Protein (g)- 1.47
  • Yağ (g)- 5.33
  • Lif (g)- 3,8
  • Kolesterol (mg) – 0
  • Sodyum (mg) – 0
  • Potasyum (mg) – 436
  • Kalsiyum (mg) – 6
  • Vitamin A (iu) – 44
  • Vitamin C (mg)- 19,7
  • Demir- 0.43

Durian Meyvesi Nerede Satılır?

Durian meyvesi ülkemizde çok yaygın değildir. Pazar ve marketlerde bulmakta zorlanabileceğiniz bu ürünü internet üzerindeki güvenilir sebze meyve alışverişi sitelerinden yapmanız mümkündür.

Geoit - Reklam Alanı (Yazı Sonu)
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir