Antalya Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi’nde yer alan en büyük şehridir. Ülkenin en kalabalık beşinci şehri olan Antalya 2 milyon 426 bin nüfusa sahiptir. 1417 Km. yüzölçümüne sahip olan şehir Türkiye’nin altıncı büyük kentidir. Turizm açısından çok gelişmiş olan şehir Akdeniz’in en güzel sahillerine sahiptir. Her yıl yurtiçi ve yurtdışı turizminde ülke ekonomisine büyük katkı sağlar. Antalya ilinde turizmin yanı sıra tarımsal faaliyetlerde büyük öneme sahiptir.
Meyve ve sebze yetiştiriciliğinde önde gelen şehirlerdendir. Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü şehirde yazlar sıcak ve kurak kışlar ılık ve yağışlıdır. Verimli topraklara sahip olan şehir Toros Dağları ile çevrili olup su sıkıntısı yaşanmaz. Bu özellikleri ile toprak, hava ve su etmenleri tarıma elverişli hale getirir. Mevsimsel özelliklerine bağlı olarak kış yaz tarım yapılabilen nadir yerlerden biridir. Açık bahçe tarımında olduğu kadar örtülü tarım adı verilen seracılıkta da çok gelişmiştir. Antalya ili ve ilçelerinde yürütülen tarımsal faaliyetler ülke ekonomisinde büyük bir yere sahiptir.
Contents
Antalya Halinde Hangi Ürünler Bulunur?
Antalya il ve ilçelerinde yetiştirilen ürün çeşitliliği halde sunulan ürün sayısına da yansır. Şehirde yetiştirilen tarım ürünler arasında buğday, arpa, yulaf, pamuk, susam, soğan, yerfıstığı, nohut gibi çeşitli ürünler yer alır. Sebze yetiştiriciliğinde özellikle örtülü tarım denilen seracılıkta çok çeşitli sebze yetişir. Domates, biber, fasulye, patlıcan, salatalık, kavun, karpuz gibi pek çok sebze kış yaz yetiştirilerek ülke ihtiyacının büyük kısmını karşılar.
Bunun yanı sıra yurt dışına ihraç edilir. Antalya meyvecilikte çok ileridir. Muz ve portakal en çok yetiştirilen meyveler olup ülke içinde ve ihracatta büyük öneme sahiptir. Mandalina, limon greyfurt gibi tüm narenciye ürünleri şehirde yoğun olarak yetiştirilir. Bunun yanı sıra zeytincilikte çok gelişmiştir. Elma, armut, erik, ayva, şeftali, kayısı, üzüm, iğde, keçiboynuzu ve kızılcık gibi birçok meyve Antalya’da yetiştirilir. Ürün çeşitliliği ve kaliteli ürün sunumu ile Türkiye’nin yaş meyve sebze yetiştiren bir numaralı şehridir. Antalya hali Avrupa’nın en önemli üretici hallerinden biridir. Antalya hal fiyatları ülke içi satışlar ve ihracat için komisyon tarafından belirlenerek tüketiciye sunulur.
Antalya ve İlçelerinde Tarım
Antalya il ve ilçeleri özellikle yaş sebze ve meyve yetiştiriciliğinde büyük bir yere sahiptir. Ülke ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan şehir dünyanın birçok ülkesinde sebze ve meyve ihraç ediyor. Antalya ilçelerinin birçoğunda tarımsal faaliyetler yürütülüyor. Alanya ilçesi muz yetiştiriciliğinde önde geliyor. Mersin’in Anamur ilçesinden sonra ikinci sırada yer alan Alanya muz ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılıyor.
Ayrıca Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde örtü altı ismi verilen seralarda muz yetiştiriciliği de yapılıyor. Finike ilçesi Türkiye’nin en ünlü portakalının yetiştirildiği ilçedir. Finike portakalı Türkiye’de ve dünyada ünlü bir portakal çeşididir. Antalya ili ve ilçeleri ülkenin portakal ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılamanın yanı sıra birçok dünya ülkesine de ihraç eder.
Kumluca ilçesi örtü altı tarım adı verilen seracılık ile öne çıkar. İlçenin gelir kaynağı olan seracılık uzun yıllardır ilçe halkının geçim kaynağıdır. Kumluca domatesi ile ünlü olup yaz kış yetiştirilen domatesler ülke tüketiminin yanı sıra 30’dan fazla dünya ülkesine ihraç edilir. Domatesten sonra ikinci sırada yer alan biberin pek çok çeşidi seralarda yetiştirilerek tüketiciye sunulur. Aksu, Kepez, Serik, Manavgat, Korkuteli ve Elmalı gibi diğer ilçelerinde de sebze ve meyve yetiştiriciliği önemli yer tutar. Antalya hal fiyatları il ve ilçeler için komisyonlar tarafından belirlenerek yurtiçi ve yurtdışı olarak satışa sunulur.
Antalya’dan Sebze Meyve İhracatı
Antalya il ve ilçeleri yaş sebze ve meyve yetiştiriciliğinde Türkiye’nin bir numaralı şehridir. Ülke sebze ve meyve ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan şehirden her yıl dünyanın birçok ülkesine ürün ihraç ediliyor. Deniz yolu taşımacılığı ya da karayolu kullanılarak ürün satışı yapılıyor. Batı Akdeniz’in İhracatçılar Birliği Başkanı 2019 yılında Antalya’dan 500 milyon euroluk sebze ve meyvenin ihraç edildiğini açıkladı. Antalya’dan ürün ihracının yapıldığı ülkelerin başında Rusya geliyor. Rusya her yıl ihtiyacı olan sebze ve meyveyi Antalya’dan talep ediyor.
Bunun yanında Romanya, Bulgaristan, Almanya, Hollanda, Makedonya, Litvanya, İtalya, Dubai, Belçika, Katar, Suudi Arabistan gibi daha birçok ülkeye sebze ve meyve ihracatı yapılıyor. Antalya’da yapılan sebze meyve yetiştiriciliğinde Avrupa standartlarına uygun üretim yapıldığından ihracat oranı her geçen yıl artmaktadır. Dünya ülkelerinde yapılan tarım fuarlarında tanıtımlar artırılarak önümüzdeki yıllarda ihracat yüzdesinin artırılacağı açıklandı.
Doğal ve Organik Sebze Meyve Yetiştiriciliği
Sebze ve meyve yetiştiriciliğinde kimyasal zirai ilaç ve hormon kullanımı önceki yıllarda basında haber olan göz ardı edilen bir konu idi. Ancak günümüzde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın yürüttüğü sıkı çalışmalar sonucunda sınırlandırılmıştır. Zirai ilaç satışı yapan yerlere reçetesiz satış yasaklanmıştır. Sürekli yapılan denetimler ile zirai ilaç satıcılarının kontrollü satışı sağlanmıştır. Denetimlerde uygun olmayan işyerlerine 6968 sayılı zirai ilaçla mücadele kapsamında çeşitli yaptırımlar uygulanmaktadır. Doğal ve organik sebze meyve üretimine geçilmesi konusunda yapılan çalışmalar sonuç vermiştir.
Yetiştirilen ürünler bahçeden hale gelmeden önce laboratuar ortamında incelemeye alınarak uygunluğu test edilmektedir. Dünya ülkelerine ihraç edilen ürünlerin birinci kalite olması için çalışmalar yapılmaktadır. Antalya’da insan, hayvan ve çevre sağlığına zarar vermeyen doğal ve organik sebze ve meyve yetiştiriciliği için çalışmalar her geçen gün artırılarak devam etmektedir.
Antalya Tarımında Üretici ve Pazarlama Sorunları
Antalya Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde en önemli şehirlerden biridir. Sebze ve meyvenin ekimi, yetiştirilmesi ve bakımı, toplanması, paketlenmesi, pazarlanması süreci çok zahmetli ve emek isteyen bir iştir. Tarım ile uğraşan halk giderlerin çok fazla olması ve çiftçi desteğinin yeterli olmaması konusunda şikayetçidir. Ektiği sebze ya da meyveye tıpkı bir bebeğe bakar gibi vakit ayırıp özen gösterdiklerini ancak tatmin edici fiyatlar ile satış yapamadıklarını söylüyorlar.
Genellikle her yıl TV ekranlarında yetiştirdiği ürünü yollara döken çiftçileri görürsünüz. Bu kadar özenle emek vererek yetiştirdiği ürünü masraflarını karşılayacak fiyata bile satamayan çiftçi boykot etmek için bu yola başvurur. Yaş meyve ve sebze yetiştiriciliğinde üretim masrafları oldukça ağırdır. Ancak hasat zamanı ürün çok ucuza talep edilir. Bu durumda çiftçi üretim masraflarını bile karşılayamadığı için genellikle isyan eder. Pazarlama sürecinde devlet politikası ve dünya ülkeleri ile ilişkiler büyük önem arz eder. Sürekli sebze meyve ihraç edilen ülkeler ile ilişkiler bozulduğunda ihraçta azaltılır ya da durdurulur. Bu nedenle pazarlama politikaları da ürün fiyatı ve satışı konusunda belirleyici olur.
Antalya Hal Fiyatları Nasıl Belirlenir?
Antalya ve ilçelerinde üretilen sebze ve meyve hali fiyatları belirli komisyonlar tarafından belirleniyor. Antalya hal fiyatları şehir merkezinde toplanan ürünün yurtiçi ve yurtdışı fiyat çizelgeleri olarak komisyon tarafından karara bağlanıyor. Satışlar belirlenen fiyat üzerinden hal tarafından tüketiciye sunuluyor. İlçe komisyon kararları her ilçede yer alan haller için belirleyici olmakla birlikte Antalya merkez hali için de belirleyici özellik taşıyor.